7 гріхів Windows 7

5
0

 

Смертний гріх – гріх що веде до загибелі душі. Здавалось би, а до чого тут операційна система американської компанії Microsoft – Windows 7. Справа не у магічному числі 7, що часто трактується різними людьми на свій розсуд та під свої потреби. Для когось, це магічне щасливе число, для когось невідома таємниця. От і сама компанія Microsoft здається ще не розуміє, чим же є для неї це загадкове число 7 – SEVEN. Чи може добре розуміє?

 

 

 

Я не буду говорити про символіку та збіги, вони говорять самі за себе, до прикладу на зображеннях відтворені: Меню нової, операційної системи Windows Seven і «Сім смертних гріхів» Ієроніма Босха. Щоб не відволікатись від теми, будемо вважати, що це всього лише збіг і чи то сам Босх-провидець пророчив 550 років тому, чи дизайнери та креативщики Microsoft вирішили втілити геніальний задум, скопіювавши картину митця. Нехай це залишається загадкою. Поговоримо про гріхи.

В жовтні 2009 року на зміну невдалому продукту MicrosoftWindows Vista прийшла нова, більш вдосконалена, надійніша та стабільна система з гордою назвою SEVEN. Їй передували плітки та наклепи, прогнози фахівців та невдоволені висновки скептиків. Windows XP, яка стала дефакто для користувачів ПК (мається на увазі когорта користувачів платформи WIN) мала зникнути назавжди, віддавши перше місце лідера новій операційній системі. Чи сталося саме так, як планували розробники, покаже час. Велика кількість людей інсталювала ще бета версії нової системи та пререлізи. Хто з радістю гукав про новий крок, хтось лаявся та зухвало сміявся.

За кілька місяців до офіційного випуску системи був створений сайт Windows 7 Sins - http://en.windows7sins.org/, з часом він локалізувався і став доступний для відвідувачів, що не володіють англійською. Так з’явився російськомовний та інші сайти. Чому це відбулося? В першу чергу через монополістичну політику компанії виробника. Кількість судових позовів до компанії з кожним днем зростає, хоча це не заважає самій компанії провадити цінову політику й далі. Та компанія пішла ще далі з виходом «мертвої дитини» Vista котра не просто стала невдалим продуктом, але і принесла компанії повне фіаско. З виходом цієї системи виробник заключив контракти з передовими виробниками апаратної частини ПК і як наслідок нові моделі периферії та комплектуючих стали поставлятися з драйверами без підтримки попередній версій ОС. Непевно навіть не варто говорити що вимоги до апаратної частини ПК виросли з геометричною прогресією. Що це давало Microsoft? По перше випуск нових прикладних програмних пакетів, збільшення продажів обладнання із збоку виробників «заліза», примусове переведення всіх користувачів на «більш надійну операційну систему», котра по справді була зовсім не надійною і аж ніяк не стабільною.

Висновки не змусили себе чекати. В 2009 році виходить ОС SEVEN.

Ініціативна група сайту Windows 7 Sins перерахувала сім ОСНОВНИХ гріхів нової операційної системи:

1.      Отруєння освіти - (Poisoning education)

«Благодійна» політика Microsoft на справді аж ніяк не направлена на підвищення рівня знань школярів та студентів. Це банальне «впарювання» свого продукту у примусовому порядку. Начебто задарма, а насправді людина сідає на наркотик з якого не так вже й легко буде «зіскочити». Статистика вражаюча - альтернативними програмними продуктами та так званими відкритими системами діти не тільки не користуються, а й не цікавляться. Хоча переваг занадто багато.

2.      Вторгнення в особисте життя - (Invading privacy)       

Компанія використовує начебто корисні програмні утиліти, які в свою чергу виконують роль тотального контролера вмісту жорстких дисків. До речі про це написано у ліцензійному договорі, котрий за звичкою ніхто не читає. Вам достатньо вийти в мережу, і при бажанні Ваша інформація стає доступна «великому брату».

3.      Монополістична політика - (Monopoly behavior)

Більше 60% комп’ютерів продаються з перед встановленою системою WINDOWS. Бажання користувача ніхто не питає, систему просто примусово вішають на покупця.

4.      Замикання на виробнику - (Lock-in)

Припинення підтримки старих версій, несумісність з новим програмним забезпеченням, припинення підтримки нового обладнання, примусове поновлення старих версій – все це веде до поновлення комп’ютерного парку, хоча це і не потрібно.

5.      Зловживання відкритими форматами та структурами - (Abusing standards).

Microsoft веде агресивну політику щодо всіх відкритих форматів файлів, що можуть конкурувати з внутрішніми форматами програмного забезпечення корпорації. До прикладу прикладне програмне забезпечення OpenOffice читає всі формати, включаючи формат MS OFFICE, чого не можна сказати за корпорацію Microsoft.

6.      Введення в життя цифрове керування правами - (Enforcing Digital Restrictions Management, DRM).

Microsoft має ряд домовленостей із звукозаписуючими компаніями та мультимедіа компаніями. Це дає їм ряд монополістичних переваг – забороняти копіювати чи записувати певний контент. В той же час, ця інформація є відкритою до загального вжитку.

7.      Загроза небезпеки для користувача - (Threatening user security).

Цей пункт говорить не стільки про безпеку користувача в цілому, скільки про безпеку самої корпорації. 99% вірусів розроблені під платформу WIN. Про що можна говорити, коли сама корпорація відкриває широкі можливості для злочинців прокладаючи далеко не тернистий шлях до тотального контролю над користувачем.

Який вихід? Напевно просто думати. Просто приймати рішення. Вихід безплатне програмне забезпечення і впровадження його в різних галузях, здорова конкуренція, перехід з «де-факто» операційної системи на надійну, безпечну, та дійсно стабільну. Вибір завжди за користувачем.

 

 

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!