Чи достатньо того, що в школі викладають фінансову грамотність? (Блог Сергія Вожжова)

131

Зараз частина батьків здивуються, але в школах дійсно вже викладають фінансову грамотність. Поки не в усіх (до речі Мукачево є лідером серед міст України по показнику кількості шкіл, де вже викладається фінансова грамотність, відносно загальної кількості шкіл в громаді).

Зараз предмет “Фінансова грамотність” входить до варіативної складової українських шкіл, тобто це предмет за вибором, коли сам заклад освіти обирає чи ставити його в розклад. А з наступного навчального року всі заклади середньої освіти, де є 8-мі класи, будуть мати цей предмет в розкладі, без винятку. А ще через рік всі 8-мі та 9-ті класи.

Розходимося! З цього ж треба було починати цей блог, а не півтора місяці розповідати про фінансове виховання дітей. Якщо в усіх школах вже будуть викладати фін.грамотність, то навіщо батькам її знати? Такий очевидний висновок можна тепер зробити та видихнути;) Хіба що батьки, які роблять з дітьми уроки, напружуються - бо це ж ще плюс один предмет. Тим більше, що назва курсу для 8-9 класів - “Підприємництво та фінансова грамотність”. Тобто, ще й підприємництво треба батькам вивчити, щоб з дітьми уроки робити.

Давайте розбиратися, оскільки я той самий вчитель, який вже 5-й рік в школах викладає “Фінансову грамотність” та “Соціальне шкільне підприємництво”. А цього року також проводжу апробацію курсу “Підприємництво та фінансова грамотність”, тобто тестую його перед тим, як в усіх школах країни його впровадять. І можу впевнено заявити - навіть якщо ваші діти потрапляють вчитись безпосередньо до мене, цього буде вкрай недостатньо. Якби я не намагався, але просто не зможу за 17 годин на рік зробити ваших дітей фінансово грамотними підприємцями. Бо 17 годин на рік - це лише 1 урок на 2 тижня. Ще раз - 1 урок на 2 тижня, не навпаки. Тобто, мене учні побачать/почують по 22,5 хвилини на тиждень - багато я встигну за цей час?

Це при тому, що підготовлені досить глибокі програми та якісні підручники. До речі, 9 різних підручників зараз проходять апробацію - тобто, авторські та видавничі колективи конкурують зараз між собою, щоб надати дітям дійсно найкращій результат. Розгортаються різноманітні програми підготовки вчителів - від НБУ, видавництв підручників, приватних освітніх центрів, тощо. Напрацьована купа досвіду в різних куточках країни щодо викладання фінансової грамотності. Але, чомусь, МОН настільки економить години для викладання такої важливої для успішного дорослого життя дисципліни, що надає вчителям “Підприємництва та фінансової грамотності” лише 22,5 хвилини на тиждень.

По факту, за цей час вчитель встигає лише познайомити учнів з тим, що це існує - дорослий світ грошей та різні фінансові інструменти, важливість ведення сімейного бюджету та наявність заощаджень, різниця між найманою працею та підприємництвом, інфляція та диверсифікація… Стоп! Доречно зупинитися, бо такі складні слова за 22,5 хвилини розгорнуто пояснити дітям вже не встигнеш. Тому без батьків ніяк.

Навпаки, коли вчитель в школі почне розглядати тему про доходи, доречно з дітьми вдома цю тему продовжити та на конкретних родинних прикладах її розібрати. А коли вчитель в школі почне говорити з дітьми про витрати, але на самому важливому продзвенить дзвоник, батькам вкрай важливо цю тему підхопити вдома та розібрати структуру витрат вашої родини, щоб діти розуміли на що та скільки грошей витрачають батьки. Бо це якраз готує дітей до майбутнього самостійного життя - реальні приклади та досвід. Інакше фінансові помилки в дорослому житті будуть коштувати їм значно дорожче, ніж помилки при розв'язанні задач з підручника по фін.грамотності.

І органічне поєднання шкільних уроків з домашнім вихованням можуть надати оптимальний результат вашим дітям. Тому дякуємо МОН, що предмет “Підприємництво та фінансова грамотність” стає обов'язковим для викладання в 8-9 класах. Але разом з тим спільно давайте піднімати питання щодо збільшення годин викладання - мінімум до 35, краще до 70 годин на рік. Тоді можливості у вчителя буде значно більше щодо розкриття важливих фінансових тем та наведення прикладів з реального бізнес-середовища. А батькам вдома буде ще цікавіше обговорювати це все зі своїми дітьми, бо це важливо!

Перевірте скільки блогів з цього циклу ви вже прочитали, бо це 7-й. І минулі 6-ть складались з абсолютно конкретних рекомендацій щодо фінансового виховання дітей та підлітків. Якщо щось пропустили - поверніться та прочитайте, продовжимо за тиждень.

Коментарі

Читайте також