Гра - це важливо, але до чого тут гроші? (Блог Сергія Вожжова)

303

Минулі два тижня ми тут говорили про книжки, мультфільми та фільми. Пора поговорити про ігри. Лише саме про настільні фінансові ігри, тобто такі, де гравці грають вживу за ігровим столом та використовують фінанси - ігрові гроші.

Почнемо з того чому саме настільні ігри, а не комп'ютерні. Бо настільні ігри дають можливість розвинути живу комунікацію, очі в очі, дозволяють спілкуватися та домовлятися, тренуючи навички, які точно знадобляться для успішного життя. Бо в 21 столітті месенджери та соціальні мережі - лише інструмент, який пришвидшує комунікації, а не відміняє їх. А ще настільні ігри дозволяють покращувати відносини в родині чи дружній компанії, якщо правильно обирати в які саме ігри грати.

Як правильно вибрати настільну гру? Доречно звернути увагу, перш за все, на сенси, які несе гра. Далеко не завжди вони бувають позитивними. Наприклад, найбільш відома в світі фінансова гра базується на негативному принципі “збанкрутуй свого сусіда”, бо там виграє лише один з гравців за рахунок того, що він всіх зробив банкрутами. Здогадались що це за гра?

А є зовсім інші фінансові ігри, які тренують інші навички - об’єднання ресурсів, взаємодопомогу та підтримку, взаємовигідну кооперацію, досягнення мети разом з іншими, а не за рахунок інших. Якщо прогуглите, то швидко знайдете інформацію, що я є розробником саме такої гри для всієї родини “Лісові комерсанти”. І саме в фінансові ігри з позитивними сенсами доречно грати - вони допомагають через гру опанувати певні життєві принципи, скласти певний фінансовий сценарій, навчитись будувати фінансовий успіх та позитивні стосунки одночасно, а не обирати серед них.

Гра - найбільш природний спосіб навчання. Немає кращого способу передати дітям свій досвід, ніж через гру та спільну діяльність. І саме фінансова гра дозволяє передати цей досвід безпечно, оскільки в грі використовуються ігрові гроші, які не шкода і втратити, аби з користю. І саме гра дає таку користь - досвід ігровий, але висновки можна зробити справжні. Вкрай важливо допомогти дітям сформулювати за зафіксувати ці висновки - підсумувати гру, обговорити, проаналізувати, порадитись, сформувати план щодо наступної гри та, обов’язково, грати ще. Бо гра - це важливо!

Лише не робіть двох поширених помилок:

  1. Піддаватися дітям, щоб полегшити їм виграш, замінити користь позитивними емоціями. Звісно, діти втратять зацікавленість в грі, якщо будуть весь час програвати. Але перемога має бути вагомою, відчуття подолання труднощів важливі, щоб відчути себе справжнім переможцем. Дух змагання збільшує зацікавленість дітей в грі, але важливо, щоб перемога була заслуженою та чесною.
  2. Не залишати дітям шансу на перемогу, бо ви дорослий та краще знаєте світ фінансів, вмієте рахувати швидше, тощо. Така позиція призведе до того, що діти не бажатимуть з вами грати, навіть якщо гра їм подобається. Бо ви лишаєте їх навіть шансу на перемогу.


Тому фінансова гра з дітьми - це для батьків окремий тренажер з пошуку балансу у стосунках з дітьми.

Напишіть в коментах які фінансові ігри ви знаєте та в які граєте? Порадьте які вам найбільше сподобались. І продовжимо за тиждень, а за рік знайдете в цьому блозі 52 рекомендації щодо фінансового виховання дітей та підлітків, які точно будуть корисні.

Більше статей дивіться на сторінці автора.

Коментарі

Читайте також