Як виховати фінансово грамотну дитину (Блог Сергія Вожжова)

823 5

В українських родинах існують поширені стереотипні підходи до виховання дітей. І декілька табуйованих тем, на які батьки майже не спілкуються з дітьми. Бо переважно не знають як краще це робити, тому спочатку займають позицію “тобі це зарано”, а потім виявляється, що говорити на цю тему з дітьми вже запізно. І перша така тема - секс, але цей блог присвячений не сексу, тому цю тему пропускаємо.

А друга така тема - гроші. Безліч разів зустрічав позицію батьків “навіщо дитині це знати, нехай живе щасливою, потім розбереться”. І от, коли приходить те саме “потім”, виявляється, що підлітки від батьків ніякі поради вже не сприймають, бо увійшли в період підліткової сепарації (відокремлення від батьків, яке переважно проходить конфліктно). І починають молоді люди набивати свої шишки - залазити в борги, псувати кредитну історію, віддавати значну частину зароблених грошей у вигляді відсотків по кредитам, втрачати гроші та мотивацію замість життя в задоволення.

Окрема проблема - непідготовленість до самостійного фінансового життя, нерозуміння вартості життя окремо від батьків, невміння сформувати особистий бюджет так, щоб розподілити свої гроші на певний період часу, відсутність навичок заощаджень і, тим більше, інвестування. А все це починається з того самого “та це ще дитині рано”. Але потім, виявляється, запізно.

Тому в цьому блозі ми будемо з вами розбирати саме фінансове виховання дітей та підлітків. Яке, до речі, неможливе без зростання рівня фінансової грамотності дорослих. Якщо ви самі не чистите зуби, але кажете дітям, що це треба робити, вони це робити не будуть. Якщо ви самі не миєте руки перед обідом, але дітям кажете, що це робити важливо, вони це робити не будуть. Якщо ви самі втикаєте в телефон кожну вільну хвилину, але дітям кажете що так робити не треба, вони будуть втикати в телефон кожну вільну хвилину. Бо найважливіша частина виховання - особистий приклад. І фінансового виховання, в тому числі.

Щоб зробити спільно з дітьми кроки в напрямку фінансової грамотності та фінансового виховання, почніть з фінансових книжок. Якщо діти досить маленькі - можете читати їм вголос. Я своїм любив читати на ніч, але вам видніше в який час це краще робити в вашій родині. Якщо діти підліткового віку - читайте книжку з ними одночасно та обговорюйте прочитане. Найважливіша частина цієї традиції - саме обговорення. Фінансові книжки мають стати приводом для фінансових розмов, джерелом фінансових тем для досліджень, вони мають викликати питання, з якими ви можете розбиратися спільно. Книжка, яку ви разом читаєте, створює привід для спілкування про гроші, якого зазвичай не вистачає в українських родинах.

Відразу попереджу заяви “моя дитина не читає книжок”. Звісно, це поширена ситуація. Але саме цікава фінансова книжка і може змінити цю ситуацію чи стати виключенням. Бо тема грошей дітям цікава!

Тому зараз оберіть книжку відповідно до віку дитини - в українських книгарнях цілком вистачає вибору такої літератури. Зверніть увагу і на мої книжки “Лісові комерсанти” для молодшого шкільного віку та “Мрія на мільйон” для середнього та старшого шкільного віку - їх можна придбати в усіх мережевих книгарнях України. І спробуйте читати!

Напишіть в коментах які фінансові книжки вже читали чи плануєте читати, порадьте які найбільше сподобались. Продовжимо за тиждень, а за рік ви знайдете в цьому блозі 52 рекомендації щодо фінансового виховання дітей та підлітків, які точно будуть корисні.

Коментарі

Г
Галина

Цікаво, доступно і зрозуміло.

Р
руснак

перше правило: гроші мош заробити! Авадь украсти. Но тоди ладитися у тюрьму.

К
Коля

Відверто кажучи, на даний час, нашим дітям дуже не хватає фінансової грамотності...Моя доня навіть не знає, що то таке....

Читайте також