Ілюзія безпеки.

9
0

Хімія йде вперед семимильними кроками: ледь не щодня створюється якась невідома сполука, яку виробники продуктів харчування готові одразу додати в їжу. Використання підприємствами консервантів іде їм на руку: дозволяє  замінити натуральну сировину дешевшою синтетичною, збільшує термін придатності продуктів тощо. Суцільні вигоди! А що різноманітні глутамати натрію не випробовуються на тваринах (екологічні організації криком кричать: «Нічого над живими істотами знущатися!») — то нічого; виходить як у старому анекдоті: «Людина — не свиня: все з’їсть і не вдавиться».

У шаленому ритмі життя ми часто не встигаємо роздивитися написаний дрібненьким шрифтом склад того чи іншого товару, а дарма: неуважність обходиться дуже дорого, адже харчові домішки здатні спричинити ряд хвороб, вилікувати які під силу не кожному лікареві і не кожному гаманцю. Консерванти — ворог здоров’я, а ворога потрібно знати в обличчя, тож пропоную коротеньку екскурсію у світ цих хімічних речовин. Раніше назви харчових домішок писали на етикетках повністю, але вони займали так багато місця, що у 1953 році у Європі вирішили замінити повні назви консервантів однією літерою Е (від Europe)з цифровими кодами.

Консерванти додають майже у всі продукти харчування. Без них неможливо уявити ковбасні вироби: в процесі переробки м’ясного фаршу він втрачає ніжно-рожевий колір і перетворюється на неапетитну сіро-буру масу. Лише завдяки нітратам і нітритам з вітрин магазинів на нас дивляться варені ковбаси кольору парної телятини. Нітрити та нітрати (Е250, Е251, Е252) також використовуються у виробництві твердого сиру, копченої риби, шпротів, маринованого оселедця. Ці харчові домішки не заборонені законом, навіть дозволені офіційно. (Добре хоч, що не схвалені Міністерством охорони здоров’я!) І це в той час, коли Е250 (нітрит натрію) та Е251 (нітрат натрію) порушують артеріальний тиск, а Е252 (нітрат калію) провокує рак.

Харчових домішок дуже багато, і кожна з них по-своєму шкідлива. До найнебезпечніших відносяться антиокислювачі та консерванти. Відносно нешкідливими (насправді, а не для «галочки») лікарі вважають лише деякі з них:

Е100 — куркумин (барвник); можна знайти в соусах, готових стравах з рису, рибних консервах;

Е363 — янтарна кислота (підкислювач); міститься в десертах, супах, бульйонах;

Е504 — карбонат магнію (розпушувач тіста); можна знайти в сирі, жувальній гумці, харчовій солі;

Е957 — тауматин (підсолоджувач); є в морозиві, сухофруктах, жуйці без цукру.

А от усім відома лимонна кислота Е330, може спровокувати рак!  Та час, мабуть, познайомитися із забороненими консервантами та вивчити їх напамять: Е103, Е105, Е111, Е121, Е123, Е127, Е126, Е130, Е152, Е952. У Росії, між іншим, список консервантів, які опинилися поза законом, значно ширший. Наші законодавці, на жаль, не помічають, що лікарі б’ють на сполох, благаючи заборонити більше десятка харчових домішок.

Читаючи публікації, схожі на мою, люди часто цікавляться, чому ще жоден лікар не написав жодному померлому в історії хвороби під графою «причина смерті» діагноз «Отруївся консервантами». Насправді, ми труїмося  потроху, але канцерогенні речовини мають здатність накопичуватися в організмі, проявляючись надто пізно. Звідси і різке зростання онкологічних захворювань, проти  яких сучасна медицина — безсила. Ми перевірили складники продуктів харчування, які можна придбати в кожному магазині

Першим продуктом, зі складом якого я познайомилася «поближче», був соковий напій однієї з відомих марок. Крім розрекламованого натурального соку, споживачі ризикують спробувати лимонної кислоти, лимоннокислого калію, ароматизатора та гуарової камеді.

А от у складі лимонаду, який, між іншим, визнаний одним із найшкідливіших для здоров’я продуктів, єдиним натуральним компонентом є… вода. Від прочитання назв решти складників можна зламати язика, тож презентую лише їх індекси: Е951, Е954 та Е211. Останній провокує розвиток алергії та викликає злоякісні пухлини.

Смакуючи один добре розрекламований майонез, можете поласувати стандартним набором "яйця + олія + гірчиця" і консервантами Е202, Е270, Е415, Е385, Е160а, Е1415.

Навіть фруктове морозиво уже не модна вважати повністю натуральним, адже воно містить емульгатор Е475, тригліцерид стеаринової кислоти, ефіри поліглицеридів та жирних кислот , гуарова камідь Е412, ксантанова камідь Е415. Ці консерванти, хоч і не занесені до списків найнебезпечніших,  особливої довіри не викликають.

Виникає запитання: що потрібно робити, щоб хоч трохи зменшити вплив консервантів на наше життя? По-перше, дивитися на термін придатності товарів щоденного вжитку: справжнє молоко не може зберігатися 180 діб, а натуральне пиво ніколи не протримається 6 місяців. По-друге, уважно читайте склад їжі, не пошкодуйте кілька хвилин для свого здоров'я! Пам'ятайте: вживання різноманітних підсилювачів смаку та аромату - це обман власного організму. Вживайте екологічно чисті продукти. На їх етикетках має бути напис "Без консервантів".

До речі, не забувайте золоте правило: чим менше "Е" буде на вашому обідньому столі, тим довше ви топтатимете ряст. Смачного!

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!