Ось така цікавинка

6
0

 

Доброго дня, дорогі читачі цього порталу. Знов звертаюсь до вас, після перерви. На цей раз не буде ніяких провокаційних тем чи радикальних висловів. Але для цього є причина й зараз ви самі все побачите.

Я знайшов для себе одну цікавинку, якою хотів би поділитись із вами. Для мене було великим сюрпризом, що крім міліонів тон лайна можна в інтернеті знайти й хороші українські проекти, які не матимуть націоналістичного чи політичного присмаку, а будуть цілком психологічно здоровими та корисними. Є такий сайт polit.ua та його російський брат polit.ru. Прикол цих сайтів у тому, що вони запрошують справжніх науковців читаті гостям лекції та відповідати потім на питання. Формат просто чудовий, тому що крім відео версії лекції є ще повний текст із використаними у лекції схемами та діаграмами. Тому таким людям, які не впевнені, що повністю пізнали вже життя та знають все, таким, як я, має бути дуже цікаво. Всі популярні фільми про наукові речі завжди дуже затягнуті, малоінформативні (бо цільову аудиторію вважають за ідіотів) та ще й часто зняті на замовлення, завдяки чому проштовхують у маси непомітно чиїсь інтереси. Тому, вказані вище сторінки будуть просто святом для тих, хто хоче знати більше та шукає відповіді не тільки необхідні у буденному житті.

Наприклад, мені було дуже цікаво слухати лекцію про альтруїзм у бактерій та тварин. Багато процесів, виявляється, є спільними у людей та всіх живих істот. Альтруїзм, з точки зору біології, є діяльність певної біологічної одиниці на шкоду собі, але на користь більшості. Останнім часом чув від людей, які пізнають світ лише цитатами з контакту, що альтруїзм це певна форма егоїзму. Тому ця лекція остаточно наділила всі “і” крапочками з цього питання.
Ще одна лекція, яка мене вразила, була про мову як притаманну людині ознаку. Цікаво, що якщо дитина до п’яти років не навчилася ніякій мові, то вчити вона мову буде вже не так легко, тому що природній інстинкт до віртуозного розуміння суті та правил мови втрачається. Й у мене навіть з’явилося питання, яке не було задано до лектора: якщо людина не навчиться мові, то як вона буде формулювати думки? Адже ми собі формулюємо думки за допомогою мови. Отже, така людина могла б вивчити мову у років двадцять та багато розповісти про спосіб безмовних роздумів, як думають тварини. Й єдиним, що відрізняє людину від інших тварин, на думку лектора, є можливість використання складного синтаксису в мові. Бо були мавпи, яких навчили розмовляти людською мовою на рівні трирічної дитини.

Тому, якщо ти не просто вирішив вірити у бога, а тобі подобається думати, можеш брати собі їжу для міркувань на цьому сайті. Окрім сайтів, є також декілька телевізійних передач, куди запрошують дійсно розумних людей задля ведення дискусій на професійній мові діяча. Нажаль, знаю лише російські такі проекти. Хотілося б, що на Україні також можна було б дивитись на телебаченні щось окрім політики, гламуру, який пошкоджує мізки, та тупих російських серіалів, які знімають для пенсіонерів та молоді, які має смак до пива, замість вихованого естетичного смаку.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!