Сінокоси

7
0

 

Старий Дьордій відноситься до категорій тих людей, які все життя трудилися на землі. За свій вік він чимало посадив, покопав, покосив. Каже, що цю роботу любить понад усе, хоч знається і на будівництві і столярстві. У господарстві все створив своїми руками –  будинок, літню кухню, огорожу.  Коли діти були малими, їздив на заробітки, заробляв гроші. Старався, щоб вони здобули якусь професію. Та так, всі  четверо, хто де вчився, там і залишився. Додому, у рідне село ніхто не повернувся. Роботи ж  нема,  а працювати на землі, як батько, діти не звикли. І вже й не хочуть.  Старий часто говорить, що скоро настануть часи, коли землю обробляти буде нікому і вона пустуватиме.
 
- На землі треба важко робити, а молодь хоче легко жити і все мати. Із городу сильно не розживешся. 
 
У свої 70 з гаком  Дьордій  тримає ще корівчину. Якби не вона, навряд чи б залікував старий свій гастрит.
Лікар назначив пігулки, а він за  тиждень пив лише кисле молоко.  Той прийшов і дуже здивувався, що старий так швидко одужав.
 
Тепер у дыда гаряча пора – сінокоси. Чоловік  заготовляє корм для своєї годувальниці Мані.  Встає вдосвіта і гайда на город.  Покосить з годинку, зайде в хату, вип’є кислячку, трішки подрімає і знову береться за роботу. Косить до полудня, а потім сушить траву – розтрясує,  обертає. Під вечір ретельно згрібає і складає  в копиці.
 
Косити старому залишилось ще третину городу. Він не поспішає і не кличе помічників, хоч родичі залюбки б допомогли. Каже, що це корисне для здоров’я  заняття, а  запах свіжоскошеної трави додає бадьорості.
 
Сьогодні старий Дьордій акуратно підгрібає  сіно.  Воно вже досохло і проситься на сіновал. Та враз, звідки не візьмись, на небі  хмаринки  і вже за мить перші теплі краплі дощу тихо падають на спраглу землю. Старий не може натішитись: це ж золотий дощ! На урожай.  Він радіє і, по-дитячому простягає під літні краплі свої натруджені руки.  Про те, що його сіно змокне,  навіть не переймається. 
 
- Хто намочить, той і висушить, – каже мудро. 
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!