Стрибки через терни

5
0


Здавалося, невдача на минулій Олімпіаді, часті травми, солідний, як за спортивними мірками, вік і, як наслідок, немилість столичних функціонерів поставили хрест на продовженні кар’єри в збірній України акробатичного фристайла  Станіслава Кравчука. Однак яку потрібно мати силу волі й бажання довести, що все повинно вирішуватися тільки на змагальних схилах, а не за чиєїсь примхи чи прихильного бачення, щоб за короткий період не лише пробити чиновницьку байдужість, потрапити до головної команди країни знову й у рекордні терміни відновитися після операції та довести свій рівень майстерності на головних стартах року.

 

Справді, тільки в серпні 32-річний Стас отримав дозвіл від лікарів стрибати, у грудні лише розпочав відновлювати стрибкову програму, а вже в лютому записав до свого активу чотири «медалеві» перемоги. Та ще й які! Спочатку в канадському Монт Габріелі було «срібло» на Кубку Північної Америки та «бронза» на 7 етапі Кубка світу. Окремі з фахівців сприйняли це як випадковість, щасливий збіг обставин. Проте С.Кравчук не зважав на подібні думки й продовжував готуватись. Тренувався стратегічно виважено. Пропускав ті змагання (або не ставив у них за мету перемогти), на яких через процес відновлення чи не до кінця відпрацьовану програму ще не повністю був готовим. І навпаки: ризикував навіть тоді, коли відчував у собі впевненість та готовність поборотися за найвищі нагороди. Показовими в цьому відношенні стали два завершальні старти сезону — етапи Кубка світу в Москві та Мінську.

У Росії взагалі склалася непередбачувана ситуація. До морозу додалися вітер і сніг. Щоб виконати потрійні сальто, для розгону бракувало швидкості. Все це призвело до того, що  фристайлісти повинні були знаходитися на схилі десять годин, а суддям довелося змінити формат змагань, зокрема фінальний результат оголошувати за підсумками однієї спроби. Отож права на помилку С.Кравчук не мав, і... посів друге місце!

У Білорусі на якісь преференції теж розраховувати не доводилося. Як зазначив у розмові зі мною Стас, якщо в Москві програму виступів через негоду спростили, то в Мінську навпаки, потрібно було показати все, на що фристайлісти здатні. І це при температурі в майже 20 градусів морозу!   Через холод навіть глядачів прийшло не так багато, як очікувалося. Утім господарі добре підготували спорткомплекс «Раубичі» до стартів. Спортсмени ж не підвели. Особливо вдало виступили білоруси: екс-українець Антон Кушнір (якого в нас вважали свого часу неперспективним) посів перше місце, а молодий Денис Осипов уперше в кар’єрі піднявся на п’єдестал — фінішував третім. І саме між двох господарів із 24 фінальних учасників із Білорусі, Росії, Швейцарії, Японії, Китаю, Канади, США, Австралії та України «вписався» С.Кравчук! Переможцю він програв менше 12 балів.

У цьому році вражає загальна статистика виступів Стаса. Він мав 5 важливих міжнародних стартів, чотири з них принесли призові місця (три — на етапах Кубка світу), а всі загалом — у межах першої десятки. Що стосується ще одного нашого земляка — Енвера Аблаєва, то йому дещо не пощастило. У 8 цьогорічних стартах він посідав місця з 3 (на Кубку Північної Америки) й до 22. Проте 5 змагань завершив у першій десятці, зокрема показав високий, сьомий результат у Білорусі. Причому в першому стрибку мав 12 результат, але після другої спроби таки піднявся в першу десятку. До слова, інші два українці — Олександр Авраменко та Микола Пуздерко — так само виступили у фіналі, здобувши відповідно 16 і 20 результати. Серед дівчат найкраще зарекомендувала себе Ольга Волкова. У неї четверте місце. Нагороди ж призерам, у тому числі й нашому С.Кравчуку вручав сам президент Білорусі Олександр Лукашенко.

У підсумковому заліку Кубка світу С.Кравчук сезон завершив на 6 місці. Це найкращий результат серед українців. Е.Аблаєв посів 13 місце. Залишається тільки побажати, щоб набутий закарпатським фристайлом цьогорічний досвід перемог накопичувався до самісінької Олімпіади в Сочі-2014.

Стартувати ж наші хлопці можуть уже досить скоро. 4 — 5 березня пройде «домашній» Кубок Європи на ТК «Буковель».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!