Тепловий насос – альтернативний вид опалення

1
0

Реалії сьогодення вимагають від споживачів економити природні ресурси, тому що їх запаси на жаль не є невичерпними. Відмінною альтернативою опалювальнми приборам, системам водопостачання та кондиціонування є теплові насоси. З кожним днем установка цих приладів користується все більшим попитом.

Теплонасоси мають великий термін експлуатації, не завдають шкоди навколишньому середовищу і повністю пожежобезпечні. Вони являють собою економічні, екологічно чисті та безшумні системи за допомогою яких здобуваються тепло з потенційних джерел (ґрунтових вод та підземних надр). Природними теплоносіями в теплових насосах є вода, земля та повітря.

Тепловий насос - це установка, яка призначена для здійснення автономного обігріву житлових приміщень та виробничих будівель, а також для подачі гарячої води. Такі установки займають зовсім мало місця, є абсолютно екологічно чистими і, що найголовніше, економічними. Працюють теплові насоси за рахунок використання енергії від джерела енергії з низькою температурою (повітря, земля, озера, річки), до споживача з більш високою температурою.

Термін служби теплових насосів до капітального ремонту - 10-15 опалювальних сезонів, що є дуже високим показником, в порівнянні з іншими опалювальними системами. Опалення тепловими насосами відбувається повністю в автоматичному режимі. Потрібно лише періодично контролювати режим роботи, а також кожен сезон проводити технічний огляд. При цьому тепловий насос вимагає витрат лише на електрику, необхідну для роботи компресора, що складає всього 1/4 всієї необхідної енергії, а 3/4 необхідної енергії береться "безкоштовно" з природного джерела. Незважаючи на значну дорожнечу теплових насосів, в порівнянні з традиційною опалювальною технікою, в експлуатації вони, принаймні, втричі дешевше. Використання теплового насоса економічно доцільно лише в тому випадку, якщо будинок має добру теплоізоляцію.

Принцип роботи теплового насоса.

 

Щоб пояснити принцип дії теплового насоса, краще всього почати з кухні, точніше кажучи, з холодильника. Як відомо, холодильник відбирає тепло в продуктів харчування і відводить його назовні в приміщення. Теплові насоси функціонують за тією ж схемою - але з точністю до навпаки. І тут транспортування тепла здійснює так званий холодоагент - рідина з наднизькою температурою кипіння, яка поглинаючи, наприклад, що оточує тепло з грунту, випаровується. Компресор стискає це газоподібний теплоносій і підвищує його тиск.

При цьому температура збільшується до необхідного для опалення рівня. Газоподібна речовина віддає отримане тепло опалювальної воді і знову перетворюється в рідину. Розширювальний клапан знижує тиск до вихідної величини - теплоносій знову охолоджується, і цикл починається з самого початку: енергія знову може відбиратися і передаватися в систему опалення. Ось таким простим способом можна забезпечити свій будинок теплом. До речі, геотермальний насос працює без шкідливих викидів у навколишнє середовище.

Переваги теплових насосів

Тепловий насос - це джерело енергії для вашої системи опалювання і гарячого водопостачання, а також джерело холоду для системи кондиціонування. Основна відмінність геотермального насоса від інших генераторів теплової енергії, наприклад, електричних, газових і дизельних генераторів тепла полягає в тому, що при виробництві тепла до 80 відсотків енергії витягується з навколишнього середовища. Геотермальний насос «викачує» накопичену сонячну енергію з повітря, грунту, скельної породи або озера, накопичену за теплу пору року.

Більше за посиланням тут.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!