Вбити неможливо помилувати.

6
0

 

Де покласти кому і як знайти шляхи вирішення  долі тих ,хто нам заважає?
Мова йде про наших ,подеколи ,не дуже  доброзичливих ,подеколи , дуже лагідних  попутників нашого коротко-плинного життя. Мова йде про безпритульних тварин ,які живуть поруч з людиною вже не одне сторіччя. В різні часи ,різні люди клали кому після першого слова,так  простіше й на перший погляд здається ,що й дешевше. В 2002 році в Україні було знищено понад   32000 безпритульних тварин. Хтось помітив результат ? Напевно ,що ні. Десятки тисяч тварин мали бути вбиті ,щоб люди які ідентифікують себе в зоологічному ланцюгу як «людина думаюча» ,звернули увагу на те,що популяція безпритульних тварин не зменшується ,а й навіть збільшується при інтенсивному їх винищенню. І на місце більш менш соціалізованих тварин приходять справжні дикуни .
   Чому це відбувається ?
По перш за все ,за рахунок тварин які приходять на вивільнені ділянки міста з околиць міст ,та з лісів. По друге в собак дуже великий репродуктивний потенціал. Одна самка собаки в рік може принести до 16 цуценят ,за два роки це вже 128 нащадків ,а ще через рік 512 й так далі по геометричній прогресії. Місто ,з його тисячами тон харчових відходів –рай для безпритульних тварин. Постає питання ,хто винен і що з цим робити ? Винних ми шукати не будемо ,а що робити з цією проблемою в окремо визначеній адміністративній одиниці ,в місті Мукачево спробуємо визначити.
     Що перш за все турбує громадян міста ? Це зграї тварин ,які періодично виникають в край не зручних місцях й в край « непристойною» поведінкою, нічним галасом ,та десятками переляканих мешканців .Природа диктує свої закони й любимиця всього двору стає проблемою цілої округи. Ліки від цього існують і Європа давно ними успішно користується – це стерилізація тварин. В м.Мукачево створено комунальне підприємство «Центр контролю за тваринами» ,яким керую я, і вже розпочало проводити стерилізацію безпритульних собак. Кваліфіковані кінологи ,за допомогою шприцемета ,проводять вилов та доставку тварин до ветеринарної клініки ,де досвідчений лікар ветеринарної медицини проводить операцію стерилізації та вакцинацію. Вже наступного дня  ,при відсутності протипоказань (агресивність,наявність хвороб),тварина повертається на місце вилову.Таким чином ,територія яку займала тварина ,залишається зайнятою і відсутність собачих весіль та не збільшення кількості тварин на цій ділянці зменшить негативні наслідки присутності тварини . Також зауважте ,що Вашу любимицю не замінить тварина з лісу ,яка  може бути заражена сказом.
    Робота клопітка й видимий результат вона принесе не завтра. Дуже велику проблему створюють підприємства ,котельні ,склади та інші умовно відгороджені  території. Майже на всіх обстежених  підприємствах виявлено по декілька самок собаки і згадавши вищевказані цифри геометричної прогресії стає зрозуміло ,що  вирішити проблему в місті з безпритульними тваринами вдасться тільки при комплексному підході .
    Головне ,що роботу розпочато ,проблеми виявлені й є бажання їх вирішувати. Поки що простерилізовано 29 тварин, але це досвід  і якщо ми  починали з однієї-двох тварин в тиждень,то на сьогодні вісім ,а  вісім простерилізованих  тварин в тиждень - це сотні безпритульних тварин які не будуть бігати нашим містом … 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!