Відкритість влади Закарпаття має бути кращою!

2
0

Кампанія «Знати щоб діяти» стартувала. В липні цього року на Закарпатті Центром політичних студій та аналітики була розпочата кампанія, яка займається моніторингом органів місцевої влади щодо виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації». Так координаторами по всіх областях було надіслано  4 хвилі запитів на різні тематики. Перші два стосувались підготовки шкіл та дитячих садків старту навчального року та щодо організації тендерних процедур управліннями освіти. Для цього було надіслано 4 групизапитів на різні тематики. Третя хвиля стосувалась запиту на інформацію щодо соціальної допомоги жителям міста та області. Четверта ж хвиля стосувалася ремонту і будівництва нових доріг.

Запити надсилалися електронною поштою та звичайною. В останній ІV хвилі запити мною надсилалися на адреси Закарпатської ОДА та Ужгородської міської ради скановані запити з підписом задля перевірки як вони реагують та електронні запити.

Найоперативніше надали інформацію в управління статистики в Закарпатській області щодо середньо статистичних цін по Закарпатській області на продукти харчування задля порівняння цих цін із тендерними закупівлями на відповідні школи та садки області. Працівники наступного дня зі мною зв’язалися за допомогою телефону і запитали конкретно що потрібно і як краще мені підготувати відповідь. За що їм велике спасибі.

Ужгородська міська рада та Закарпатська ОДА порушували терміни подачі відповіді на 1-3 дні затримки, але якість відповідей була достатньо низькою.

Таким чином, на загальноукраїнському рейтингу з 24 областей і АР Крим та міст республіканського значення закарпатська область посіла 23 місце набравши 2,0 бали з 4-х. Після Закарпаття лише Луганська та Одеська області. Ужгород взагалі посідає одне із останніх місць, бо після нього лише Тернопіль.

Прикро, що наші можновладці не навчилися бути прозорими та відкритими перед своїми громадянами. Лишається сподівання, що після даного матеріалу «влада» все ж зробить «роботу над помилками», адже особисто я завжди вболіваю за Закарпаття, і хочу бачити нашу область передових місцях України, а не останніх.

* Інформацію про рейтинг та кампанію «Знати щоб діяти!»

На офіційному сайті прозора демократія щодо особливостей застосування ЗУ «Про доступ до публічної інформації» - http://www.access-info.org.ua/

 

Координатор Центру політичних

студій та аналітики в Закарпатській обл.

М.А.Сакалош

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!