10-річна школярка відкрила нову надзірку

15
0

10-річна Кетрін Аврора Грей, що проживає з батьками в канадському місті Фредеріктон (провінція Нью-Брансвік), напередодні Нового року відкрила невідому надзірку, яка розташована в далекій галактиці UGG 3378, на відстані 240 мільйонів світлових років від Землі, у великому, але тьмяному сузір'ї північної півкулі, сузір'ї Жирафа.

Школярка зробила своє відкриття, вивчаючи знімки космічного простору, отримані її батьком, астрономом-любителем Полом Греєм, з обсерваторії. Як повідомляє видання Toronto Star, Пол Грей допоміг дочці упевнитися в тому, що вона, дійсно, виявила наднову зірку. Надірка отримала назву Supernova 2010lt.

"Надзірками" називаються зірки, які закінчують свою еволюцію в катастрофічному вибуховому процесі. Пошук наднових зірок передбачає ретельне вивчення знімків космічного простору, зроблених раніше, і зіставлення їх з новими фотографіями.

У минулому році, дізнавшись, що наймолодший з астрономів-аматорів, які відкрили наднову зірку, був 14-річним школярем, Кетрін загорілася бажанням побити цей рекорд. Королівське астрономічне товариство Канади заявило, що Кетрін є наймолодшою з тих, кому коли-небудь вдавалося зробити подібне відкриття. Дівчинка все ще знаходиться на різдвяних канікулах і до цих пір не встигла повідомити про свою зірку однокласникам, пише Newsru

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також