120 років від початку будівництва: цікава історія будівлі управління поліції у Мукачеві (ФОТО)

2718 2

120 років тому, 29 червня 1904 року, в Мукачеві почали зводити будівлю Угорського королівського окружного суду, відому зараз як районне управління Нацполіції.

Будівля, яку ми звикли бачити в центральній частині міста на розі вулиць Ярослава Мудрого та Успенської, не завжди була поліцією, міліцією чи жандармерією, проте з часу свого заснування носила адміністративне значення. Тут був – суд. А якщо точніше: Угорський королівський окружний суд.

Як розповів Mukachevo.net туризмознавець Максим Адаменко, у 1904 році було прийняте рішення збудувати для слуг правосуддя нове приміщення. Місце будівництва обрали майже в центрі тогочасного Мукачева, проте місцина була заболочена і не надто приваблива. По обидва боки новозбудованого приміщення суду була суцільна багнюка.

За проєкт взявся будапештський архітектор Ференц Яблонський, який також збудував також палац правосуддя у Берегові. В приміщенні містилася і в'язниця, камер якої вистачало для усіх порушників закону. Завершилося будівництво в 1905 році.

Будівля тогочасного органу правосуддя виконана з дотриманням усіх модних тенденцій початку ХХ століття. Окрім просторих кабінетів з великими вікнами тут була зведена і в’язниця. Більше сторіччя тому правосуддя існувало, але чи то злочинів було менше, чи розкривали їх жвавіше, але порушників закону, що потрапили до судових лав тут же і тримали в тюремних камерах ,яких вистачало на всіх. До речі, камери тимчасового утримування зберегли свої прямі функції і до наших часів.

Нині ведеться реставрація історичної будівлі. Наступного року буде 120-та річниця завершення будівництва. Тоді колишній суд предстане перед громадськістю в оновленому прекрасному вигляді.

Коментарі

ББ
Бертi бачi

Ну, якщо він був Ференц - то Яблонскі, а якщо Яблонський - то Федір. А ще проти цієї будівлі був здійснений вибух - терористичний акт по-сучасному. Сталось це десь між 1970-74 рр. Якийсь дядько "крєпко абідився" на ментів, що його пару раз затримували за пиятику, крадіжки, хуліганство і підкинув вибух-пакет у чавунну сміттєву урну зліва від входу. У ті часи камер спостереження на таких установах у провінції ще не було, чергового на ганку не було - розслабон. Був теплий мабуть літній суботній або недільний пізній вечір. Як луснуло, урну розкидало, зліва на розі у фундаменті шпарина, скло-шиби повиносило на міліції, а найбільше хвилею на пошті/зв'язку навпроти. "Робін Гуд" далеко втікнути не встиг - його заглусило-контузило, то ж мєнти наздогнали на півдорозі до вокзалу. Може хто знає подальшу долю?

Читайте також