140 років тому народилась Леся Українка

86
0

Сьогодні минає 140 років від дня народження Лесі Українки. З цього приводу по всій Україні пройдуть мистецькі вечори і читання творів письменниці. Окрім того, вийшли друком перевидання та інтерпретації її творів.

 

Літературознавці стверджують: від Лесі Українки складно втомитися, тому що неможливо зрозуміти її до кінця. «Візьми мене з собою, – наприклад, пише вона у листі до Кобилянської. – Я так боюся жити! Ціною нових молодощів і то я не хочу життя. Візьми, візьми мене з собою, ми підемо тихо посеред цілого лісу мрій і згубимось обоє помалу, вдалині. А на тім місці, де ми були в житті, нехай троянди в’януть, в’януть і пахнуть, як твої любі листи, мій друже…»

Літературні читання та мистецькі вечори, присвячені пам’яті Лесі Українки, відбудуться сьогодні у багатьох українських містах. Нові сучасні читання творів Лесі Українки сьогодні необхідні, так як це – «література на виріст», вона щоразу звучить інакше, каже літературознавець Віра Агеєва. Наприклад, раніше мало говорили про гендерний аспект творчості поетеси, а між тим її «Камінний господар» – другий у світі твір про дона Жуана, написаний жінкою, зауважує вона. . До кінця цього тижня по Україні триватимуть святкові мистецькі заходи, присвячені поетесі, як то фестиваль драматичного мистецтва у Львові «Ні, я жива, я буду вічно жити!».

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також