20% призовників із Закарпаття не знають української мови

11
0

фінішує призовна кампанія

770 юнаків із Закарпаття вже відправили цієї осені служити в Українську армію. Для призовників з багатонаціонального краю, а на Закарпатті проживає понад 80 народностей і національностей, актуальна мовна проблема. Юнаки з районів, де компактно проживають представники нацменшин, не знають української мови.

Старші команд, які набирають молодь у військо, відмовляються брати в армію безграмотну молодь. Адже ці хлопці не володіють ні українською, ні навіть російською мовами.

"Насамперед, це стосується призовників з населених пунктів, де переважно проживають представники угорської та румунської нацменшин. На жаль, окрім рідної мови вони ні слова не розуміють російською або українською мовою, - пояснює заступник обласного військового комісара Закарпатського обласного військкомату, полковник Іван Балашов. - А більшість призовників спочатку направляємо на навчання до центру сухопутних військ "Десна", що на Чернігівщині. Там вони повинні пройти тримісячні курси, а після прийняття присяги - служити по військових частинах України. Але про яке навчання може йти мова, якщо призовник не володіє мовою?"

Раніше таку молодь відсіювали, а нині кожен призовник - на вагу золота. Ось і знайшли вихід з положення: серед призовної молоді шукають юнаків, які володіють хоча б двома мовами, одна з них - російська чи українська. Їх посилають разом з групою призовників, які говорять лише угорською або румунською. А за кілька місяців служби закарпатські хлопці з лишком надолужують згаяне.

Термін служби для солдатів і сержантів - 1 рік, на флоті - 18 місяців. А особи, які мають вищу освіту служать 9 місяців.

"Не всі призовники можуть похвалитися відмінним здоров'ям, наша молодь переважно страждає на дальтонізм, хворобами хребта і навіть дефіцитом ваги, - уточнює полковник Балашов. - Із 770 призовників 22-є фізично підготовлених хлопців направлені в Президентський полк. Але окрім фізичних даних в елітній частині до призовників особливо високі вимоги. 20 закарпатців будуть служити на флоті, з них 10 - на підшефному корветі "Ужгород", який фрахтується в Феодосії".

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також