2009 рік на Закарпатті оголошено роком Андрія Бачинського

9
0

Наступного року духовенство та громадськість Закарпаття відзначатимуть 200-у річницю з дня смерті будителя

2009 рік на Закарпатті проголошений роком владики Андрія Бачинського. Наступного року духовенство та громадськість Закарпаття відзначатимуть 200-у річницю з дня смерті будителя.

Греко-католицька єпархія заснувала медаль ім. А. Бачинського, якою щороку відзначатиме мистецтвознавців, викладачів, священиків, іконописців, архітекторів та інших осіб, причетних до життя єпархії.

Медаль розробив скульптор Василь Роман.



Андрій Бачинський народився 14 листопада 1732 р. в с. Бенятина на Закарпатті, в сім’ї бідного священика. Він ріс надзвичайно здібним і успішно закінчив Ужгородське гімназіальне училище і Трнавську семінарію, отримав призначення каноніка Мукачівського єпископства, а в 1772 р. Бачинського було призначено Мукачівським єпископом. Виконував він цей обов’язок 36 років.

Він ввійшов у історію Закарпаття як публіцист і культурно-освітній діяч, відкрито виступав за захист національної культури. Він розумів, що важливою гарантією існування народу є збереження й розвиток його рідної мови та духовного життя, прагнув вивести народ з темряви, дати йому хоч елементарну освіту. У своїх посланнях від священиків на місцях вимагав організовувати при церквах школи, де б діти від 6 до 14 років могли навчатись не лише грамоті, а й доброї поведінки.

У 1780 р. Бачинський-єпископ перебирається з Мукачева в Ужгород. Тут у 1781 р. він засновує богословську семінарію, збагачує єпископську бібліотеку. Турбується єпископ і про друкарську справу, у 1804 р. він видає 5-томну «Біблію», сприяє публікації творів на рідній мові. Андрій Бачинський прагнув, щоб молодь, діти вчились рідною мовою, знали латину й інші мови.

Бачинський відіграв значну роль у піднесенні культурно-освітнього питання на Закарпатті в другій половині ХVIII ст.


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також