4 міфи про УЗД вагітності

36
0

Найбільш популярна перевірка під час вагітності — ультразвукове дослідження.

Ця процедура є дуже простою, займає небагато часу й дає важливу інформацію про стан матері та дитини. Однак популярність УЗД вагітності спричинила появу великої кількості міфів, які розвінчуємо далі.

Але перш за все з’ясуємо, де саме можна пройти це дослідження. База сервісу doc.ua пропонує великий вибір клінік і спеціалістів УЗД-діагностики. На сайті є відгуки, ціни, інформація про діагностичні центри, тому зробити правильний вибір буде дуже просто.

Міф перший: УЗД потрібне, аби визначити стать дитини

Насправді лікарі переслідують багато цілей під час проведення дослідження, однак визначення статі точно не є головною задачею. Його роблять, щоб визначити під час вагітності:

  • розміри малюка;
  • особливості його органів;
  • кількість околоплідних вод;
  • особливості кровотоку;
  • ймовірність генетичних захворювань.

Це лише декілька показників — насправді їх перелік дуже великий та буде змінюватися в залежності від того, про який тиждень вагітності йдеться.

Міф другий: можна зробити лише одне УЗД

Є три планових скринінги в кожному з триместрів вагітності, і кожен із них дозволяє виявити важливі особливості розвитку малюка та стану матері. Тож краще не нехтувати жодним із досліджень, а за необхідності також робити й додаткові.

Міф третій: під час дослідження з’являється небезпечне випромінювання

Розмови про будь-яку шкоду УЗД скоріше свідчать про відсутність елементарних медичних знань у людини. Це дослідження не є шкідливим ні для малюка, ні для мами. За потреби можна робити й планові, й позапланові УЗД.

Міф четвертий: на основі УЗД дитині можна поставити діагноз

Це твердження є частково правдивим, але тільки якщо йдеться про відсутність певного органу чи іншу серйозну патологію, яка буде наочною. Коли ж малюка перевіряють на відсутність хромосомних захворювань, як-от синдрому Дауна, дані УЗД дозволяють припустити ризик цієї проблеми.

Наприклад, лікар дивиться на характеристики кістки носа та шийної складки, адже ці особливості є маркерами наявності чи відсутності певних хромосомних проблем. Але це не означає, що дитина з дуже маленькою носовою кісткою гарантовано має синдром Дауна. Якщо ризик буде вищим за нормальні показники, вагітній можуть запропонувати зробити додаткові дослідження, відвідати генетика тощо.

УЗД не потребує особливої підготовки, а сучасні апарати в комплексі з професіоналізмом лікаря дозволяють отримати вичерпну інформацію. Записатися до кваліфікованого спеціаліста ультразвукової діагностики можна за допомогою онлайн-сервісу doc.ua.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також