40-річчя встановлення знаменитої статуї "Синь і Вир": що відомо про візитівку озера Синевир (ФОТО)

3528

Цьогоріч відзначають 40-річчя встановлення знаменитої статуї «Синь і Вир», яка стала одним із символів верховинського мальовничого куточка Карпат.

Як йдеться на сторінці НПП "Синевир", втілили ідею створення величної статуї відомі закарпатські скульптори - Іван Бровді та Михайло Санич. Витвір майстрів вважається найбільшою дерев'яною скульптурою в Європі. Її висота сягає 13 метрів, а вага становить близько 30 тонн. Виготовлена з африканського дерева махагон, яке славиться своєю довговічністю і стійкістю до несприятливих погодних умов.

Історія створення статуї «Синь і Вир» тісно пов'язана з народною легендою про нещасливе кохання. Згідно з легендою, юна красуня Синь закохалася в пастуха Вира. Їхнє кохання було настільки глибоким і щирим, що вони вирішили пов'язати свої життя назавжди. Однак, батько Сині, багатий і впливовий граф, дізнавшись про їхні почуття, наказав убити пастуха Вира. Від горя Синь ридала так гірко, що з її сліз утворилося озеро, в центрі якого стоїть острів («зіниця ока»), де лежить Вир. На знак цієї легенди, у серпні 1984 року на березі озера Синевир, було завершено встановлення дивовижної скульптури, яка символізує трагічну любовну історію.

Статуя «Синь і Вир» стала не лише пам’яткою культури та мистецтва, а й символом кохання, вірності та незламного духу карпатського народу. Вона є втіленням багатої духовної та культурної спадщини цього краю.

Озеро Синевир, одно із семи чудес України, є однією із головних туристичних атракцій Закарпаття, а статуя "Синь і Вир" стала візитівкою "Морського ока". Щороку тисячі туристів відвідують озеро Синевир, щоб побачити цей символ, доторкнутися до легенди та насолодитися неймовірною красою природи.

Коментарі

Читайте також