40% рідною мовою: Україна розглядає Латвійську модель навчання нацменшин

8
71

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявила під час візиту до Латвійської Республіки, що досвід Латвії в цьому питанні дуже цінний для України.

— Ми вважаємо, що досвід Латвії в цьому питанні дуже цінний для України. І рекомендації, які ми отримали щодо статті 7 від Венеційської комісії, в тому числі можуть бути імплементовані й через такі моделі, які пропонуються в Латвії", – цитуть Гриневич на сайті Міносвіти України.

Мова йде про співвідношення в навчанні 60 на 40 у старшій школі, де 60% часу відводиться на вивчення навчальних предметів державною, а 40% – рідною мовою.

Наприклад, така схема застосовується в українській середній школі в Ризі.


Дивіться також: Організації угорців України відреагували на висновок Венеціанської комісії


Навчання у Ризькій українській середній школі проводиться за двомовною системою латиською та українською мовами: 60% – латиська мова, 40% – українська. Крім того, з першого класу учні вивчають англійську мову.

З сьомого класу додатково, за бажанням, запроваджується ще одна іноземна мова – іспанська або німецька. Крім загальноосвітніх дисциплін, вивчається українська мова та література, історія і культура України, народознавство, міфологія та естетика.

Коментарі

1
17:54

У тебе видав вілікі мижи лабома КІНДЕР-СЮРПРИЗИ.Но є обратна сторона мидалі,твої половинки мозгів пропорційно зминшині.

ЛФ
лошарі фатіву

Уткі?!! БГИ-ГИ-ГИ!!! Клоун кацапський!

ТФ
тролльови фатів

Удкіть вещаєш: ДНР, ЛНР ци Ростов баба Раша?

Ф
Фатів

Євген щи ти ненадоїло срати буквами ? Твоє мнєниє туй никому неінтересно. Іди там на свою галицію там таких як ти доста та найдеш собі там собіседників.

Ф
Фатів

До фаттьова з верховини 16.12.2017 17:26 Клоуне у нас говорять по всякому кось фатів кось фаттьов а кось фатьове. Но тобі верховенцю ліпше з гур знати. ))) ти туй сереш буквами як тот євген))) но сери дале докі ся непісреш . Фаттьов ти наш горний. )))

Є
Євген

До 16.12.2017 19:04 Вивчи для початку "роднуюречь", дб запітяний у "лєтучках" ФСБ.

Є
Євген

По темі висловлюючись - із урахуванням волі Громади України 40 відсотків = забагато, таке можливо й належно динамічно корегувати, незалежно від галасу зза кордону інспірованому зраші. Така РЕАЛЬНІСТЬ.

ЖТ
Женєчка ти нульовий

Женєчка, то што ти дєжурний кацапський тролль-провокатор на сайті - уже всі давно поняли. Дятел убогий, што там дале у твоюй методичці?

Є
Євген

"Суркофф "16.12.2017 18:38 Асланбек Андарбекович Дудаєв - псевдо "Сурков" на черзі вендети у ночхе...Такі справи муртадські...Бреши більше, виродку.

С
СуркоФФ

Йой як раша боти рвут туй сральники. А результат уже роками - 0,0%

Є
Євген

русин без примисі хахла?! Лиш єден Ваш нікнейм заслуговує на цурку. Шануйтеся. IP неважко визначити.

Є
Євген

16.12.2017 18:03 = Гарна спроба, АЛЕ! редакція mukachevo.net через такі вибрики може позбавитися ліцензії = і це не лайка, лиш проста констатація ФАКТУ.

РБ
русин без примисі хахла

евген но ниможе бути ош ти такий т ти притворяешся аводь провокатор

Є
Євген

До 16.12.2017 17:48 Ужгородський національний університет повідомляє, що кастровані цапи до вступних перегонів не допускаються. Dixi.

Є
Євген

До 23:11 В разі якщо надалі будете грубіянити й лаятися як пес відсоток отого їмна буде законодавчо зменшено до прийнятних у соціумі України 0,15-0,20. Ковтайте - лиш не захлиніться.

Є
Євген

2 Glas Josef-Magda Такого знавіснілого хамства інспірованого зраші ще не бувало, АЛЕ! і таке неподобство подужаємо. Не вперше. Слава Героям! Облайте мене бандерівцем = зробіть приємне.

GJ
Glas Josef-Magda

Жити на закарпатті ніколи не було легко, айбо такої ненависті до нац меньшин як тепер навірно николи не було!Я не знаю звідки та ненависть ся взяла, айбо то дуже не красно і добром ся не кінчить!Кіть справді хочете в Європу перестаньте, бо николи вам не жити в ЄВРОПСЬКІЙ СІМЇ!

Є
Євген

Карпато - словин 16.12.2017 15:07 Дафай - дафай Женя ! Круті педалі ! Оце й усе?! Нічим крити, пес скажений шолудивий із нашийником = колорадською шворкою?! Пиши ще, тварино, твій IP зафіксують зацікавлені служби і взують намордника на кількість років відповідно чинного законодавства.

К-
Карпато - словин

Дафай - дафай Женя ! Круті педалі !

Є
Євген

До несамовитого "Карпато-словин" - То Ви якою мовою спілкуєтеся із мадярами, що анонсуєте "браття навік"?! Далі - Ви на україномовній новинарні mukachevo.net базіаєте якоюсь мішаниною слов'янських мов замість випорожняти свою маячню на русинсько-угорських медіапоранках вільно виголошуючи ксенофобські - сепаратистські й українофобські упереміш з антисемітськими тезами випороженнями...То ЩО є Ваша сутність і як на таке має зраегувати СБУ, а ймовірніше (СБ УПА)? Пожалійте власних бастардів, дб затяте.

ФЗ
фатіву з Лохова

БГИ-ГИ-ГИ!!! СТАРИЙ ПЕРДУН ФАТІВ МЕЧТАЄ ОЖ БУДЕ НАХЛЄБНІКОМ У МАДЯРІВ. МАДЯРИ ГРОШІ СЧИТАТИ НЕ ЗНАВУТЬ. ЇМ ТАКІ ВЕРХОВИНСЬКІ НАХЛЄБНИКИ "РУСІН КОВДОШ" ЗАДАРЬ СЯ НЕ ВСРАЛИ. ІДИ РОБИ МАРГО!

ТВ
Такоє в історії

"Кіть ся розвалить"-нико ту за ньов ревати не буде, можек євгени поскиглять мало, тай заткнуться, лем бо їсти давали вовремя

К-
Карпато - словин

Но што вшиткі сь теся поудписовали ? "" Євген "" то є троль - промосковськьій є провокатор !!! Задача якого вбивати клин межи людьми які живуть в Крайови (Закарпатті ) сіяти ненависть , межи ними .И треба вповісти из свойов роботов увін справляєся добре . Воду на млин Московії льє добрі , ни шкодує . Многі аж из злости уже ся аж курят . Я сам стою ,за наш язьік ,за нашу культуру , и за вто што наш народ Є !!! Ни принимаву карпатофобuв Гавроша ,Піпаша и другьіх фітькашuв , ни так активньіх . Ни принимаву я и промосковськьіх гойкашuв , котрі з якьіхось причин возлюбили маскальuв , тьіх самьіх котрі окуповали наш Край ,и розвернули го на 180 градuсuв уд Європьі .Дотипирь хлебчеме тот розворот . НО , є такі ош дуже бьі хотіли розвала Україньі .Я вповім так , я ни баба Ванга , но многоє в собьітіях Укріньі я бов уганув ( угадав ) . Кіть ся розвалить Україна , розвалиться и Закарпаття у ньінішніх границях , исе стопроцентово . Такоє в історії нашого Краю уже бьіло и ни раз .

Ф
Фатів

До нацистів і порохоботіа. ЗАПОМНІТЬ НИГДА ВИ НЕПОВАДИТЕ МАДЯРІВ І РУСИНІВ ТО Є НАСТОЯЩІ БРАТСКІЙ НАРУД. ЯК У МАДЯРУ ТАК І СЛОВАКУ Є ШКОЛИ РУСИНСКІ І ПАМЯТНИКИ. У ОКРАЇНІ НИЧ НИЄ І НЕБУДЕ. МАДЯРИ НИГДА ОТ РУСИНІВ НЕ ЗРЕКНУТСЯ. А ОКРПЇНЦІ УНИЧТОЖАУТЬ СЮ НАЦІЮ І ХОТЯТ ЗВАДИТИ . НИГДА ТОГО НЕБУДЕ . КОЛИ МАДЯРИ СТОЯЛИ З РУСИНАМИ ПРОТИ МОНГОЛІВ ТО ОКРАЇНА НИЧ НЕПИШЕ БО ТУЙ ЇХ НЕБОЛО. А ЗАВТРА КІДЬ МАДЯРИ ЗАЗВІДАУТЬ НАС ЧИ МИ ХОЧЕМО НАЗАД ТА УПОВІРТЕ ОЖ УСІ ПОВІДЯТЬ АЙ. ПРИ ОКРАЇНЦЯХ МИ СТАЛИ ЖЕБРАКАМИ У НАС ВНІЧТОЖИЛИ УШИТКО ЯК КОЛХОЗИ СОВХОЗИ ЗАВОДИ ТАК І ЛІСА ПОИРОДУ НАШУ. ТЕПИРЬ РОЗУМІЄТЕ ШО НЕ МИ НЕ НАША ЗЕМЛЯ ОКРАЇНІ НЕТРЕБА . ОНИ ЛЕМ УНІЧТОЖАТЬ У НАС УСЬО А ПАК НАС УВЕРЖУТЬ ЯК СМІТТЯ. І НИ ОДИН НЕСТОЇТЬ ЗА НАС ЛЕМ ЗА НАШУ ЗЕМЛЮ БО ІЩИ МАЛО СЯ ЛИШИЛО ЛІСУ ТА ТРЕБА ДОРВЗАТИ. А МАДЯРИ ЗАХИЩАУТЬ НАС І МАДЯРІВ . ШОСЬ Я НЕ ЧУВ ОБИ МАДЯРИ УПОВІЛИ ІДІТЬ ВОН ІЗ ЗАКАРПАТТЯ НИКОМУ.

Ф
Фатів

До дурня 15.12.2017 22:40 Дурню ми пишеме по русинські. А ти на тіко тупак шо то не видиш. ))) Може і словенам хорватам уповіш шо они нп українські пишуть або болгарам . )))

Ф
Фатів

Коля Н будар ти отиць і ти з ним. Иені смвшно читати твої коменти ))) І розумію шо ти чистокровна верховенська марга. ))) ти попутав цифри 4% марг як ти у нас . Побзерай коменти із сороеа лем три дебіла як ти гавкають у пустоє . ))) гавкай дале. )))

СН
Саюз Нерушімий

Саюз стояв покрепче на ногах , як теперішня "нєнька", і де вун тепирь? То жиди лем пока ціну набивавуть, як ся сторгувуть -пуйде неька як з шмоньки вода, з пушки дим, а за нив і євгени розповзуться межи людьми, мов мишенята

Д2
До 22:19

Даже інтересно яка разниця мижи тобов і Євген.Усі ви чикаєте на розпад України,якого нигда ни буде.Є і хороші зміни у вас,при усів ненависти до України,ви почали писати по українcьки.

Д
де-факто

Лізуть до нас і лізуть Євген і его "файта" , ниє у Закарпаттю украінськоі мови я не знаю яка вона точно но то што не украінська то факт. Люблю читати коментарії хейтерів нациків -Коля Н- яких нема грошей на пляшку палинки і туй ригають на мадярі, в Україні немає інших проблем_??? Розумна читаюча людина яка розумєтся на економиці знає що Україна приречена на розпад,населення емігрує ,все знищуєтся.Треба бути обдол..ним патріотом щоб цого не бачити.Тільки ВВП порівняно з 2013 роком впало на 50 % тоді було 190 мілярдів баксів зараз 93...

ПД
Петро Дорошенко

Гучніше лунає: - "Ще як були ми гівнюками, А україни не чуть було, Отам-то весело жилось!..." бо були вассалами турецкого султана і бігали од одного пана до другого по свому окраїнському санджаку Оттоманської імперії. Так і по нишній динь зустали говнюками

Є
Євген

А я скажу так, що несамовитій Тетяні Жданок ще за мого життя скрутять на бік колорадську макітру, якщо Ви зрозуміли про що йдеться.

АЯ
А я скажу так

Латвійська модель,це як в украині залишиться людей як в литві,і територією буде за розмірами схожа. Отоді певно так і буде,як вуйки кажуть

П
паромщик

нистойить ота хриневич того аби русини ся сважали наймичка она изхоснувуть і та увержуть

КН
Коля Н - Фатьовови!!!

Ти бударе, я не за людей говорю, а за таких як ти! ти не людина, 94% закарпатців абсолютно адекватні люди, а ти і твоя мерзка компанія входять у ті 4% непорозумінь сього краю!

В
Вопрос

Женько, а що тебе привело в наш край? невже там, відки походить твоє коріння, так хреново, що ти мусив полишити свою благодатну батьківщину і прийти ту, на се невдячне Подкарпаття?

Є
Євген

До "поробщик" Гучніше лунає: - "Ще як були ми козаками, А унії не чуть було, Отам-то весело жилось!..." Не нав'язуй рабське колінькування, біжи чистити мандярський туалєт НЕГАЙНО!

Є
Євген

До 15.12.2017 21:14 Ви не те щоби непоінформовані, а тривіально брешете = мандяри заїдалися по мовно/освітніх питаннях і з словаками і з румунами і з югами. Щодо мокшанського світогляду підлого - це лише діагноз (констатація фактичної недуги ватяної)

Ф
Фатів

Срулю и типа фативам 15.12.2017 20:41 троль ти сам марго.

ДГ
Дикий Гусь

Микулко, не рви так туй гузицю за окрайинцьох, бо окрайинець туй-перельотная птіца-ниськи є, завтра полетів на родіну.У 1939 році тоже боли такі глупі, як ти, рвалися окрайину туй защіщіти-перебили їх на паздіря, о окрайінце субі спокуйно повтікали по Німеччинам

КН
Коля Н

Ви туй не мутіть, недонарод! ви ко? ви до якого племя належете??? пишете з одного гаджета по кілька коментів! Валіть у мадярщину, со старта! Вас там по-ходу чекають! Бо українець вам туй писки бити буде страшно, Бо ви-труси! ви продажні тварі, як тілько прижме - хвіст під гузицю, і "воняти" на сайті і межи собов! Вичікуєте як, куда вітер подує, так і формуєте свою думку. Би ми ся попав хоть єден завтра з вас в Мукачеві, со-старта приняв би горизонталку!

П
паромщик

евген у наймах сестри виросли унаймах сестри може продовжиш доумок

ДЭ
До Эвгена від технократа

Щось мені підказує, що якраз Эвген - троль натуральний, звичайний. По-перше тобі ніхто не давав права оцінювати мій або будь-який світогляд. По-друге, ти певно не поїнформований про претензії щодо законів про освіту саме з угорської сторони - а це вже пахне захистом угорців з заходу. Якщо ти не спроможний вловити суть мого повідомлення - не пиши коментарі там, де розмовляють люди!!!

Д:
До :)

Дурень він той Євген(ія),якщо думає що хтось із закапатців поведеся на його дешеву,пусту писанину.Він усього навсього ряжений ...

Є
Євген

"поробщик" 15.12.2017 20:44 - не варто так себе дезавуювати, як посліднього дурника. Кріпацтво зраші родом, а козацтво лишилося у будь-який спосіб (Задунайське, Донське, Чорноморське, Кубанське) і не усе зросійщилося й покріпачилося, мусив би знати, аби недоумком не виглядать.

П
паромщик

гринеич незрівнюй латвію до укрів там керувуть нормальні люди а туй холопи або бивші кріпаки поняла хринеич знаеш нивсьо круглое та довге палець

:
:)

До Євген Тролиш потихеньку закарпатців? Молодець.

Є
Євген

Коли скаженого пацюка заженуть у куток власної брехні - воно починає лаятися і переходить на особистості = так чинять москалі... Тим не менш продовжу: - коли у кремляді не вийшло з "руцкамовними" = стали на захист Неньки добробати із російськомовними бійцями, наволоч зраші намагалася розхитати гагагаузів, болгар, недорумунів...далі мадяр, педалювала "волінськурєзню", МАРНО. Не ті часи, Панове, опам'ятайтеся! Або тікайте нах, або спочинете на нарах, а мо' й у домовині.

ДЄ
До євген

Каструлька на голові не мішає? Ти яскравий приклад майданутого бидла. Країна тріщить по швам, а бидлоЄвген тут всім доказує як все класно кругом. Тфу, пля....

ГВ
Годі вже БРЕХАТИ!!!

запишіть ушитких мадяр та иншаких народностей на Подкарпаттю окрайинцями і не буде нияких проблем з ніціональностями.1000% нико нич не докаже инак.Єдна мова, єдна віра, єден народ! Гойра окрйинаорсаг!

РБ
русин без примисі хахла

коли мова иде про комуністів аводь про руських я то скарідуву

Є
Євген

До"Технократ", вірного мокшанського збоченого світогляду. "Питання" мови, а саме "захисту руцкамовних", подальшої агресії, окупації України підняли кремляді, разом із нахабними й божевільними забаганками конфедерації і дб "новороссією". Такі - факти, на додачу до законодавчо встановлених нараші "превентивного ядерного удару" і "застосування ЗС РФ за кордоном". Годі вже БРЕХАТИ!!!

РБ
русин без примисі хахла

евген то ви докого

Є
Євген

До noname 15.12.2017 19:16 Приведіть пруфлінк статистичний на підтведження вашого випорожнення, або не патякайте дурню = "собака бреше - вітер носить" (С)

Т
Технократ

Знову піднімають питання мови!!! І саме головне - де, на Закарпатті!!! У 2014 році загострили перший раз "мовне питання" - отримали в результаті кримнаш і Донбас - і який результат? Наш край населений багатьма національностями, всі живуть мирно (піклуються про дім, родину) і спілкуються на українській, угорській, ,румунській, словацькій, російській, єврейській, німецькій та інших мовах. Щотижня мешканці Мукачева проводять закупівельні операції на "зеленому" ринку, всі все пречудово розуміють і нема жодних "мовних" проблем. Хтось має бажання розхитати нашу стабільність. Питання в тому хто і для яких цілей? Дай нам Бог терпіння та сили витримати ці випробування, та не піддатися на провокації!!!

Є
Євген

2 noname 15.12.2017 18:57 Допа&Гепа з Харківщини позасовували брудні язики дозаду, у Південній Пальмірі смажені колоради вже не горлають "гадєссаруцкійгорад", трампік свій імпічмент отримає зненацька незабаром, УКРАЇНА була, є, і буде, що би там не базікали наймані флеймери і корисні ідийоти.

РБ
русин без примисі хахла

до евгена сталін зробив из усіх русинів укрів плюс ті тисячнники комуністи укри яких сталін до нас загнав я думау ти один з нащадків отповіш ци так дякуву

Є
єв-жоні

кількість окраїнцьох у відсотках точно менше Мадяр.на Подкарпаттю неє жадного окрайинського села.Ці ти з перепугу і РУСИНУ засчитав окрайинцями? се твоя методоличеська хиба, яка годна перейти у фатальну

ДЄ
до Євген

В України нема майбутнього, як би такі дурні як ти не пінилися. Торг між Трампом і Путіним йде повним ходом. Українці правдами-неправдами роблять паспорти других країн, або зовсім виїзжають з України. А такі як ти лохи впритул не бачать реалій.

Є
Євген

Просте запитання:- 1. Яка кількість УКРАЇНЦІВ у відсотках складають населення Закарпаття? Ото ж то! Незгодні можуть гавкотіти досхочу замкнені до собачої буди.

П
паромщик

евген кажи а у кріпаків е історія

РБ
русин без примисі хахла

хриневич не ми прийшли довас а сталін вас навязав нам та поводіться достойно не як холопи переможіть у собі кріпака ипоставте сталіну памятник што приеднав укрів до Закарпатя

С
Свуй

15.12.2017 18:22 гармошку ми ти у кутинь захаєме оби тя чути боло далеко . А даме ти ся нажерти нашої ЗАКАРПАТСЬКОЇ ПАСУЛІ З ЕВАСНОВ КАПУСТОВ. )))

С
Свуй

Євген 15.12.2017 17:41бидлота ти хохлятська ))) кому шо ти хочеш бидло дати на нашій землі ? Ми кіть ти даме бидлото шо непонесеш. Бидлото позирай бо уже почті перейшлисьте границю , завтра перевал перекоплеме і чао хохлостан. А таких як ти бидлот катапкльтіруєме у ваш хохлостан. І живіть собі і учіть мову як хочете.

М
Місний

Та пофіг ко як говорить, кіть треба Закарпатці і на японському заговорять, лим би платили нормально і роботи боло доста. Зато облгаз зафігачив людям страшні суми у квітанції за новембер, начав требувати аванс за газ навперед, от типир шухеру буде.

К-
Карпато - словин

Євген и мукачівець , вас бьі вбодвох посадити в поїзд у Мукачові дати вам у купе пару фляшок паленки , мукачівцьови щи дві в куфер ,обьі му до Москвьі убило , и машиністови дати пятцотку обьі дав електрику на движок , и вперьйод на родіну !

1
16:44

Россия 2013 год-олимпийский триумф.Россия 2018 год олимпийский позор,во всем виновата МОЧА . Мало того что им придется выступать без своего гимна и прапора,без принадлежности к своей стране.Им не дадут подменять золотоносную МОЧУ.Это большое достижение ядерной страны войдет в историю олимпийского движения.

ДЖ
До Жені

Поддержуву! Лішіть нас громадянства,поставте вздовж Карпатського хребта колячий дріт,забудьте за нас. Лем не "любіть"нас так,не тягніть нас у свуй український "рай".

К-
Карпато - словин

Україна для людий усе бьіла нища . И до майдана и по ньому , и при союзі и по ньому . Так што ни тринди мукачівцю , што вшитко лиш типирь ся накрьіло . Біда прийшла товдьі коли вьі в наш Край зайшли , и ваша Совецкая ( русская ) армія . Ага. А щи бакс при Тимошенкані бов 5 ГРН. и 1600 баксів (8 000 грн ) давали на дітину . И першьій конкурс Євровідення провели и вшитко цвіло и пахло . Ага . Што до Києва , та увін якраз и бов май лепавьій при Черновецькому , знаву про што говорю . Типирь хоть уті мафьі и гадюшникьі коло них прибиравуть .

С
Совершенно

иген. Се Євгену.

Є
Євген

A propos: - маю надію, що наступним кроком стане законодавче врегулювання питань громадянства, як у Латвії = не знаєш, не користуєш МОВИ/ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - одержуй "сірий паспорт" скотиняка!

М
мукачівець

Украина 2012 - чистота, радость, Евро-2012, кучи европейских туристов, бакс по 8.1. Украина после майдана - грязь, нищета, война, гавно в центре столицы, кучи сумасшедших свидомых

Читайте також