744 чи 869 Яка мінімальна зарплата чинна?

12
0

То яка мінімальна заробітна плата леґітимна цього року? Це запитання звучить нині на всіх рівнях, причім задають його як пересічні жителі, так і підприємці, керівники установ та організацій.

Цифра має особливу вагу не лише з того погляду, що  ми покладемо в кишеню чи скільки має платити роботодавець, а й через податкову та пенсійну системи, адже саме з розміру мінімальної зарплати визначаються всілякі платежі й унески.

Одні відомства називають суму 744 гривні, інші стверджують, що найнижчий поріг оплати праці з 1 січня цього року має становити 869 гривень. Допомогти розібратися ми попросили начальника Головного фінансового управління Закарпатської облдержадміністрації Петра ЛАЗАРЯ.

– На адресу фіскальних, пенсійних та інших органів надійшли роз’яснення зі структур, що стоять над ними, про розмір мінімальної заробітної плати. У них ідеться про те, що 2010 року розрахунки до фондів та бюджету слід провадити, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої статтею 2 Закону України «Про встановлення прожиткового  мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2010 році» № 1646-VI вiд 20.10.2009. Цим законом установлено мінімальну заробітну плату: з 1 листопада 2009 року – 744 грн, з 1 січня 2010 року – 869, з 1 квітня – 884, з 1 липня – 888, з 1 жовт­ня – 907, з 1 грудня – 922 гривні.

З огляду на це можна зробити висновок, що з 1 січня 2010 року мінімальна заробітна плата повинна становити 869 гривень, і саме з цієї суми мають обчислюватися всі нарахування. Але насправді не цей розмір є чинним, якщо звернутися до законодавства, яке регламентує порядок встановлення мінімальної заробітної плати.

Власне, цю норму визначає частина 1 статті 10 Закону України «Про оплату праці», де сказано, що розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою за поданням Кабміну не рідше одного разу на рік у законі про Державний бюджет України. Частина 3 цієї ж статті цього ж Закону каже, що зміни розміру мінімальної заробітної плати іншими законами України та нормативно-правовими актами є чинними винятково після внесення змін до закону про Державний бюджет України на відповідний рік, тобто саме це положення й стосується згаданого питання.

Це ж підтверджується і Бюджетним кодексом України: зокрема, п. 2 ст. 38 говорить, що «Законом про Державний бюджет України» визначається розмір мінімальної заробітної плати на плановий бюджетний період.

Востаннє Верховна Рада переглядала розмір найнижчої оплати праці 6 листопада 2009 ро­ку, коли було ухвалено в цілому Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» щодо забезпечення виплати пенсій та соціальних стандартів у підвищеному розмірі. Цим документом затверджено мінімальну заробітну плату з листопада 2009 року в розмірі 744 гривні на місяць, що й передбачав Закон № 1646.

І хоч зазначений документ визначав з 1 січня 2010 року встановити мінімальну заробітну плату в розмірі 869 гривень, проте наразі ми змушені виходити з 744 гривень на місяць, оскільки Закону України «Про Державний бюджет на 2010 рік» ще нема, а отже, ним не затверджено, як цього вимагає Закон України «Про оплату праці» та Бюджетний кодекс нових розмірів мінімальної заробітної плати. Будемо сподіватися, що найближчим часом довгоочікуваний Держбюджет таки ухвалять, і серед іншого в ньому буде передбачено новий розмір найнижчої оплати праці», – уточнив Петро Лазар.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також