За 3 місяці в Румунії зафіксували 2373 випадків незаконного перетину кордону з території України

2456 2

Щонайменше 33 українця потонули у Тисі з початку війни в Україні, намагаючись нелегально дістатися території Румунії - наймолодшому з яких було лише 20 років.

За даними прикордонної поліції України, кількість загиблих, ймовірно, значно більша. Деякі тіла тих, хто помер при перетині прикордонної Тиси, застрягли в очереті, що росте в річці, і навряд чи їх коли-небудь знайдуть та витягнуть, - пише видання The Economist.

Румунія повідомила, що лише за перші три місяці цього року було зафіксовано 2373 незаконних перетину державного кордону з території України. Відправною точкою для більшості українців, які намагаються переплисти Тису, є заплави на півдні гірського Закарпаття.

Контрабанда бензину, сигарет та іншої продукції була одним із основних джерел прибутку в цьому прикордонному районі. Але зараз місцеві злочинці все частіше переходять від торгівлі сигаретами до призовників - почали допомагати охочим нелегально перетнути кордон за певну плату.

Це ризикований, але прибутковий бізнес, гонорари коливаються від 3000 до 12 000 доларів з людини. Так один із співрозмовників видання Матвій, наприклад, заплатив 5000 доларів.

Розповідаючи про власний досвід, українець Матвій каже, що не пам'ятає чи бачив прикордонників, коли був у річці. Було так темно і так страшно, що він міг би їх і не помітити.

Перетин Тиси виявивився набагато складнішим, ніж він і трійко його колег-"ухилянтів" розраховували. Швидка течія віднесла навіть найсильнішого плавця на 200 метрів за течією. Інші досягнули іншої сторони кордону лише великим дивом. «Ми ледве дихали, коли виринули, — розповідає Матвій. - Ми ледь не потонули»...

Утім зараз навіть потрапити до українського берега Тиси непросто.

«Тепер там сотня солдатів, куди не глянь», каже один з контрабандистів. За наказом зі столиці цю територію посилено підрозділами Нацгвардії та десятком нових блокпостів. Відбувається швидка ротація офіцерів, продовжує він, тому  важко налагодити "ділові стосунки" з кимось із них. Тож тепер надає перевагу гірським маршрутам до Румунії, які можуть тривати від десяти годин до кількох днів. «Навіть не пробуйте перетнути річку. Чомусь постійно знаходять тіла в річці. І я не розумію чому», - каже контрабандист.

Деякі з них стверджують, що щодня переправляють через кордон по 30-40 українських "ухилянтів" на день.

Утім Прикордонна служба України не підтверджує ці цифри. Прес-секретарка начальника Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова каже, що нові прикордонні засоби охорони, датчики та дрони зупиняють сімох із десяти чоловіків, перш ніж вони дійдуть до річки.

«Ці хлопці не звикли до закону. Вони відразу ламаються, коли ми їх зупиняємо. Легко зрозуміти, що вони тут роблять», - каже вона.

Спійманих штрафують і передають співробітникам служби безпеки. Однак багато випробовують удачу знову і знову. Одного "ухилянта" зупиняли аж чотири рази.

Пані Федорова показує одну підступну ділянку річки, вище за течією від села Тересва. Саме звідси Матвій вирушив холодного ранку кілька тижнів тому о 5 ранку. Тут на березі небезпечний спуск по слизьких і нерівних берегах. А річка, холодна як лід навіть наприкінці травня, здається спокійною, але часто несподівано стає буйною, з сильною течією.

Торговці людьми віддають перевагу переправі під покровом ночі, тому вони часто залишають молодих людей самих, а вони не підозрюють про справжню лютість річки, поки не стає надто пізно. Чоловіки травмуються, отримують м'язові спазми у холодній воді, заплутуються у гілках.

«Тіло стає некерованим вже після п'яти хвилин перебування у холодній воді, навіть у гідрокостюмі», — каже Леся Федорова.

«Додайте до цього течію, тривогу, темряву, і жертва перестає боротися за своє життя». Прикордонники вказують на місце, де кілька днів тому знайшли нове тіло...

Коментарі

М
Місцевий

А то Шерегій із бінокльов?

Т
Тетяна

Промайнула новина , що частина з ухилянтів не просто потонули, їх застрелили.

Читайте також