Афганці відзначили річницю хортингом

17
0

Сучасний спорт з козацькими традиціями є й в області.

Минулої суботи в спортзалі кінокомплексу «Доміон» відбувся відкритий турнір з хортингу, приурочений до 22-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану. Перед змаганням урочисто вшанували воїнів-афганців Ужгородського району й улаштували концерт.

Про те, що таке хортинг, як він виник, та про найголовніші правила змагань розповів голова Ужгородського районного осередку Української федерації хортингу Андрій Млинарський: «Сама назва пов’язана з островом Хортиця, на якому змагалися й тренувалися запорізькі козаки. Тому це суто український національний вид спорту, який намагаємося популяризувати серед молоді, зокрема і в Ужгородському районі. Засновник хортингу – наш побратим, учасник бойових дій в Афганістані, заслужений майстер спорту міжнародного класу, заслужений тренер України, кавалер ордена Червоної зірки Едуард Єрьоменко. Хортинг – комплексний повноконтактний вид, куди входять бойове самбо, дзюдо, елементи рукопашного бою, карате кіокушинкан, айкідо тощо. Залучено чи не всі види бойових мистецтв. Поєдинок складається з двох раундів. Перший спортсмени проводять в повній амуніції – рукавички, щитки. Дозволені удари по корпусу, по голові, руками, ногами. У другій частині бійці вже змагаються без амуніції, але заборонені удари по голові. Є робота в партері, кидки, захвати, больові прийоми. Все це в комплексі і є хортинг. Українська федерація зареєстрована 25 березня 2009 року. Цей вид уже практикують у Росії, Латвії, Туреччині, Узбекистані, Казахстані тощо».

На турнірі в Ужгороді, крім місцевих спортсменів, були команди з Одеси, Мукачева й Ужгородського району.

Наведемо переможців змагань.

У ваговій категорії до 30 кг – Андрій Скришевський (Одеса), 39 кг – Володимир Боровський (Ужгород), 40 кг – Ярослав Мадайло (Одеса), 45 кг – Віктор Дуло (Ужгород), 65 кг – Петро Бейреш (с. Великі Геївці), 84 кг – Едуард Крайняк (Ужгород), понад 100 кг – Євген Прозор (Ужгород).

В Ужгородському районі місцевий осередок федерації хортингу зареєстрований 20 квітня 2010 року. За цей час спортсмени встигли взяти участь у кількох показових виступах, а в листопаді минулого року на всеукраїнському турнірі в Києві вибороли третє місце. А. Млинарський відзначив також, що осередок має власних арбітрів, тож може проводити змагання самостійно. Сам А. Млинарський та Михайло Куцкір є суддями другої категорії. На турнірі був також суддя національної категорії Валерій Рибалко з Одеси.

Власне змагання відбулися завдяки допомозі керівництва Ужгородської райради й райдерж­адміністрації, значного сприяння надав депутат райради Ярослав Пришляк. 
До слова, 20 березня в Києві відбудеться мала олімпіада з бойових мистецтв, куди залучили й хортинг як національний вид спорту. Там будуть представлені 59 країн світу.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також