AHF Ukraine обговорили з лікарями західної частини країни профілактику та тестування на ВІЛ-інфекцію

21
0

22-23 грудня фахівці Фундації АнтиСНІД США в Україні (AHF Ukraine) зустрілись зі спільнотою медичних фахівців із західної частини країни. Разом учасники зустрічі обговорили доступність послуг з тестування та профілактики ВІЛ у ЗОЗ первинної медичної допомоги.

Медична спільнота західної частини країни проявила ініціативу щодо впровадження кращих практик з тестування на ВІЛ для збереження здоров'я українців.

Під час зустрічі команда AHF Ukraine представила результати дослідження, проведеного спільно із Українським інститутом політики громадського здоров’я. Метою дослідження було визначити основні причини пізньої діагностики ВІЛ-інфекції та виявити перепони з якими стикаються пацієнти на шляху до встановлення їм діагнозу ВІЛ. Один із основних висновків — медичні працівники не пропонують зробити тест на ВІЛ через усталену точку зору стосовно ВІЛ-інфекції, що це хвороба певних “груп ризику” та соромляться пропонувати тестування своїм пацієнтам .

«Протягом 2021 року ми провели 22 глибинних інтерв’ю з людьми, яким уперше в житті був поставлений діагноз ВІЛ на пізніх стадіях. І майже завжди ми бачили схожу причину пізньої діагностики — лікарі або соромились запропонувати тест, або вважали, що така хвороба притаманна лише окремим категоріям населення. Наприклад, тим, хто вживає наркотичні речовини. Це проблема стигматизації, яка впливає на ставлення до інфекції й заважає вчасно провести тестування», — зазначає Ярослава Лопатіна, голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні.

За даними Центру громадського здоров'я, в Україні зараз проживає близько 245 тисяч людей з ВІЛ. Приблизно 90 тисяч людей досі не знають про свій статус та не отримують необхідного лікування. Більше половини людей із ВІЛ-інфекцією (57%) дізнаються про ВІЛ-інфекцію, коли хвороба вже розвинулась та суттєво вплинула на здоров'я. Хоча тестування на ВІЛ займає лише 15 хвилин і є безкоштовним, пацієнти куди частіше витрачають багато грошей на дорогі аналізи та лікування, яке не допомагає. У більшості учасників дослідження шлях до отримання діагнозу ВІЛ-інфекція, тривав від 3 місяців до 6 років.

Направлення на тестування за ініціативою лікаря первинної ланки — важливий інструмент, який дозволить змінити ситуацію на краще. Під час заходу AHF Ukraine львівські фахівці ознайомилися з кращими практиками консультування та тестування на ВІЛ, які грунтуються на людино-орієнтованому підході та впроваджуються AHF Ukraine у Україні з 2009 року.

«Однією з основних завдань нашої організації є покращення доступу до послуг з тестування на ВІЛ у закладах охорони здоров'я. Тестування на ВІЛ — це єдиний спосіб дізнатися про свій ВІЛ-статус та прийняти життєво важливі рішення щодо профілактики або лікування», — підкреслює Ярослава Лопатіна.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також