Американський скульптор Можневський подарував УжНУ "Мислителя" (ОНОВЛЕНО)

18
2

За словами митця "Мислитель" – це його можливість висловити подяку місту, в якому він виріс.

Історія цієї людини непроста.  Він народився в Росії, виріс в Ужгороді, а в 2000 р. емігрував разом з дружиною в Канаду. Зараз Сергій Можневський живе у Ванкувері,працює столяром, бере участь у творчих проектах, виставляє скульптури, в основному, у США  Всі його роботи, як каже сам творець, лаконічні. Адже він прагне виразити все однією лінією, вмістити у неї всі почуття та  думки.

За словами митця: «Скульптура – це окрема мова, яка народжується між простором і словами. І чим більше ми говоримо про скульптуру чи мистецтво, тим менше ми його чуємо». Пан Сергій прагне, щоб його скульптури сприймали не розумом, раціональністю, а душею, несвідомо.

Саме це ми бачимо в його творінні «Мислитель». Скульптура дуже проста і водночас зрозуміла. Втім, вона не унікальна. Взагалі всі скульптури Можневського  схожі, адже  їх об’єднує вищезгадана концепція однієї лінії.

Аналогічна скульптура, тільки  більшого розміру, зараз виставляється у США в Південній Дакоті. Також на сайті Сергія Сожневського можна подивитися варіації скульптури у мармурі та дереві.  http://www.sergegallery.com/

Час потрачений на скульптуру пан Сергій вирахувати не може, адже, на його думку, «прагматизм і мистецтво несумісні».

8 серпня, ужгородську скульптуру «Мислителя» було офіційно представлено пресі, зокрема визначено місце її майбутнього розташування. Втім, через відсутність кріплення та той факт, що «Мислитель» виготовлений з алюмінію і заввишки не більше одного метра,його поки заховали. Відкриття проводили ректор УжНУ – Федір Ващук, Федір Шандор – завідувач кафедри туризму УжНУ,Микола Палінчак – директорі інституту економіки та міжнародних відносин,  та сам скульптор Сергій Можневський. Опісля відкриття, ректор вручив почесну відзнаку канадському скульптору. 

Скульптуру буде встановлено перед будівлею нового ректорату (колишній економічний факультет).

Керівництво УжНУ нагородило пана Сергія почесною грамотою та висловило надію в подальшій співпраці і подальших подарунках.

За словами митця "Мислитель" – це його можливість висловити подяку місту, в якому він виріс.

Федір Шандор прокоментував цю подію,заявивши, що для Закарпаття сучасне мистецтво є нормальним та навіть необхідним явищем і скульптура мислителя повністю впишеться в атмосферу Ужгорода. Більш того, ця скульптура гарно доповнить туристичний маршрут міста і ввійде до переліку незвичайних скульптур, як от вузол Кротона, Їглавські їжачки чи пам’ятник Глюку. 

Коментарі

ВП
Впишіть правильне слово

Два прїізвища у статті, а яке правильно - ...Сергія Сожневського... та сам скульптор Сергій Можневський

Г
гуцул

глиста в обмороку......

Читайте також