Американці будуть навчати закарпатських музейних адміністраторів

4
0

Аби ті згодом принесли прогресивні зміни в наші музеї

1 лютого в ужгородському прес-клубі відбулася презентація програми стажування у США за тематичним напрямком “Адміністрування музеїв”. Проект реалізовується у рамках програми “Громадські зв`язки” та фінансується Агенством США з міжнародного розвитку (USAID).

Прогрома “Громадські зв`язки” передбачає стажування фахівців за обраною тематикою у Сполучених Штатах Америки, набуття ними досвіду, відвідання відповідних профільних установ, об`єктів та організацій та ознайомлення зі специфікою їх роботи. Особливістю цієї програми є також те, що учасники протягом проходження стажування обов`язково проживають не в готелях, а в приймаючих американських сім`ях.

Щорічно USAID складає перелік найбільш актуальних тем для стажування, враховуючи специфіку регіонів, в яких буде проводитися відбір учасників. Так, зокрема, для Донецької області передбачена програма утилізації відходів шахтного виробництва, для Дніпропетровської – розвиток журналістики. Загалом подібні програми реалізовувалися протягом 1996-2006 рр. У 25 областях України.

За словами координатора проекту Ольги Свириденко, для Закарпаття дуже актуальною є тема розвитку музейної справи, оскільки наш край багатий на історичні та культурні пам`ятки, які потребують кваліфікованого підходу до їх збереження та популяризації. Ольга Свириденко також наголосила, що цільовою аудиторією цієї програми у першу чергу є представники адміністрації музеів. Адже під час стажування вивчатимуться питання не технічні (покращення процесу реставравції картин, підбір оптимальної температури для збереження полотен в приміщенні тощо), а саме управлінські.”Люди, які поїдуть на стажування до США повинні бути активними, ініціативними, для того щоб згодом стати ініціаторами прогресивних змін, могти застосувати цінний набутий досвід уже в українських реаліях”.

Відбір учасників проекту на закарпатті триватиме з 29 січня по 20 лютого 2007 року.

ЗІА "ПРОСТІР"

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також