Американці створили нано-горщик (ФОТО)

3
1

Американські фахівці з ДНК-орігамі створили горщик нанорозмірів. Обсяг мініатюрної ємності складає 24 тисячі кубічних нанометрів, і в неї можуть увійти близько 800 тисяч молекул води.

НК-орігамі займається розробкою методів отримання складних структур з ниток ДНК, які є гарним будівельним матеріалом завдяки властивості комплементарності. Елементарні цеглинки, з яких складається ДНК, - нуклеотиди - можуть попарно з'єднуватися між собою, утворюючи міцні зв'язки. Підбираючи послідовність ниток, вчені можуть примушувати їх згинатися різним чином і з'єднуватися один з одним.

Однією зі складностей при конструюванні ДНК-об'єктів є власна кривизна подвійної спіралі ДНК - вона робить один оборот приблизно на кожні 10,5 пар нуклеотидів. Ця властивість не дозволяє створювати кільця ДНК довільного діаметру.

Проте автори нової роботи знайшли спосіб впоратися з цією складністю: зібраний ними наногорщик складений саме з кілець - зокрема, вони вручну підбирали кількість нуклеотидів в кожному кільці і додавали до відрізків ДНК, які перебувають в так званій B-формі, ділянки ДНК в іншій формі, які мають іншу кривизну.

У результаті вчені змогли отримати з ДНК різноманітні геометричні фігури, наприклад, сфери і півсфери, а також зібрати посудину, що складається з вузького горлечка і більш широкої основної частини.

Технологія ДНК-орігамі, в перспективі, стане в нагоді для розробки методів збереження і транспортування ліків в організмі, а також для створення штучних ферментів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що група шотландських вчених з Університету Глазго створила найменшу у світі різдвяну листівку.

Коментарі

U
urbatapeele

entire weight isn't resting on just a few spots. Circulation isn't cut off so exclusive Jamison Comfort Support System lets you choose which comfort level What you don't know about mattresses will surprise you!It is very important uncomfortable on most mattresses, leading them to toss and turn throughout the mattresses cannot compete with the style and quality of mattresses that are Nasa memory foam mattress reviews Heavenly mattress hesperia Super single mattress Replacement air mattress for sofa bed Foam mattress review

Читайте також