Антибіотики можуть обернутися для людства апокаліпсисом

11
0

Лікарі попереджають, що повальне вживання антибіотиків скоро може вилізти боком людству, оскільки через безконтрольне вживання антибактеріальних препаратів бактерії набувають імунітет до них.

Лікар і радник британського МОЗ Дейм Саллі Девіс заявила, що несприйнятливість бактерій до антибіотиків може стати не меншою загрозою, ніж тероризм і глобальне потепління.

"Апокаліпсис може настати через 20 років, коли, скажімо, операція по заміні тазостегнового суглоба буде здатна привести до летального результату, оскільки у нас просто не буде антибіотиків проти бактерій, які потрапили в організм пацієнта", - попереджає Девіс.

Олена Поліщук, доктор медичних наук українського Інституту епідеміології та інфекційних хвороб, погоджується з британським колегою і називає ситуацію майже критичною.

"Антибіотики в медичній практиці використовуються при багатьох захворюваннях. І сьогодні альтернативи їм немає, - говорить Поліщук. - В той же час мікроорганізми на генетичному рівні виробляють стійкість до антимікробних препаратів. Це звичайний біологічний процес".

Антибіотик зазвичай впливає на бактерію, пригнічуючи життєво важливу для мікроба хімічну реакцію. Наприклад, пеніцилін блокує молекули, що відповідають за будівництво нових клітинних оболонок бактерій. Але у великій популяції деякі бактерії можуть уціліти. Тоді через багато поколінь ці супермікроби стають резистентні до ліків.

Щось подібне ми можемо спостерігати у більш розвинених організмів, коли комахи з часом стають несприйнятливі до пестицидів, а рослини - до гербіцидів.

Дійшло до того, що мікроби вже не реагують на найсильніші антибіотики - карбапенеми.

В Україні, за словами Олени Поліщук, карбапенеми довгий час були резервними препаратами. Їх використовували тільки тоді, коли інші ліки не допомагали. Але потім їх стали призначати частіше. І якщо 5-8 років тому практично всі мікроорганізми реагували на ліки, то тепер 10-15% бактерій стали до них стійкими. "Відбувається знецінення високоактивного препарату", - підводить невтішний підсумок Поліщук.

Тим більше, останнім часом на ринку з'явилася величезна кількість ліків. Їх невиправдано часто використовують як медики, так і самі хворі, спираючись лише на поради фармацевта в аптеці, що абсолютно неприпустимо, впевнена Поліщук.

Обернути біологічний процес зростаючої стійкості бактерій до антибіотиків неможливо, вважають фахівці. Але ось сповільнити - цілком. Для цього потрібна краща діагностика та запобігання захворювань. У Британії, наприклад, пропонують відмовитися від застосування антибіотиків широкого спектру, а вибирати препарати проти конкретних інфекцій і не пити їх занадто довго.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також