Асад погодився передати хімічну зброю під міжнародний контроль

5
1

Президент Сирії Башар Асад в ефірі російського телебачення підтвердив, що погоджується, аби контроль над сирійською хімічною зброєю передали міжнародним представникам.

Він заявив державному телеканалу "Росія 24", що це рішення є результатом російських ініціатив щодо врегулювання конфлікту у Сирії, а не погроз з боку США про можливе військове втручання.

"Сирія передає свою хімічну зброю під міжнародний контроль через Росію. Погрози США жодним чином не вплинули на це рішення", - заявив Башар Асад.

Ця заява пролунала тоді, як у Женеві має початися зустріч російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова із американським державним секретарем Джоном Керрі.

Трохи раніше Сергій Лавров назвав головні пункти російських ініціатив щодо передачі сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль:

- Сирія приєднується до Міжнародної конвенції з хімічної зброї.
- Сирія показує, де розміщена хімічна зброя, і надає інформацію щодо програми її виробництва.
- Експерти вирішують, що робити із запасами зброї далі.

Завершуючи свій візит до Казахстану, російський міністр закордонних справ також заявив: "Я впевнений, що шанс на мир у Сирії є. Ми не можемо його втратити".

Водночас він нічого не згадав про можливість знищення зброї, що вважається "каменем спотикання" у переговорах Москви із Дамаском.

США покладають на президента Асада відповідальність за загибель сотень людей під час хімічної атаки у передмісті Дамаска 21 серпня.

Влада Сирії відкидає ці звинувачення і наполягає, що хімічну зброю застосували повстанці, повідомляє BBC Україна.

Коментарі

П
Петя

Коли америкоси позбавляться своєї хімічної зброї?

Читайте також