Багато хто не вірить, що ужгородський ківі не боїться морозів (ВІДЕО)

7
0

Вивів Ківі, що росте в умовах українського клімату, ужгородський селекціонер.

Ці кущі буяють у столиці Закарпаття. Над виведенням цього сорту Генріх Стратон витратив двадцять років. Вперше побачив ківі на початку дев'яностих, коли був студентом біологічного факультету. І спробував виростити його удома, пишуть "Подробности".

Генріх Стратон, селекціонер:

- Було засіяно сотні тисяч сіянців ківі різних сортів, потрібно було отримати одну рослину із цих сотні тисяч, яка покаже, що вона перезимувала. 99% сіянців загинуло в першу же зиму, але потрібно було всього лиш одну рослину, і вона була випадково отримана.

На цьому кущі перший урожай зібрали через п'ять років. На вигляд плоди нічим не відрізнялися від заморських, а на смак - були ще солодшими. Селекціонер почав розмножувати рослину.

Генріх Стратон, селекціонер:

- Як традиційно виноград вирощують, тобто черенками, живцюванням і укоріненням цих пагонів, ці всі рослини з тої першої рослини.

Знайомі й рідні скептично поставилися до цієї ідеї. Та й зараз не усі вірять, що екзотичний фрукт не боїться карпатських морозів.

Вікторія Козичко, мешканка Ужгорода:

- Такої великої кількості ківі вживу побачити це було дуже незвично, особливо в наших умовах. Я навіть з них варення робила - варення з ківі з лимоном і бананом, і сироп - дуже смачне.

Свій сорт ківі Генріх назвав карпатським і зараз - патентує його у Києві.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також