Бактеріологічний посів з ока

137
0

Одним з найбільш інформативних досліджень, яке дозволяє визначити збудника захворювання і його чутливість до медичних препаратів є бакпосев. Для нього можна застосувати абсолютно будь-яку рідину з організму. Це може бути носова слиз, мазок з кишечника, слина, кров та інше.

Нерідко такий аналіз призначають гінекологи і урологи. Крім цього, аналіз на бакпосев може призначатися в профілактичних цілях. Даний спосіб виявлення збудника бактеріальної інфекції є найбільш інформативним, ніж імуноферментний аналіз та інші.

Бакпосів з ока може здійснюватися при гнійно-запальних процесах, що протікають в оці. Найчастіше, виділення з ока вказують на кон'юнктивіт, блефарит і кератит. Невелика запальна реакція може бути результатом непатогенних мікроорганізмів роду коринебактерии. Тривале застосування антибіотиків найчастіше стає наслідком виділення грибків роду кандела і аспергіллус. Запалення, як правило, локалізується на кон'юнктиві, слизової оболонки повік і в слізному мішку, рідко на рогівці.

Показання до бакпосева з ока

  • При запальних процесах в оці для визначення збудника;
  • Визначення чутливості до медикаментів.

Як береться матеріал?

Безпосередньо перед взяттям матеріалу на бакпосев не можна приймати медикаменти і проводити медичні процедури. Матеріал береться після місцевої анестезії. Якщо пацієнт носить контактні лінзи, то призначається дослідження їх внутрішньої поверхні.

Береться стерильний тампон і відбувається забір матеріалу з уражених місць під час запального процесу. Процедура здійснюється з урахуванням правил асептики. Матеріал повинен бути поміщений в транспортну середу або живильну. При цьому важливо дотримуватися умов зберігання до 2 діб при температурі 15-25 градусів Цельсія. У здорової людини на кон'юнктиві присутній мінімальну кількість різних збудників.

Як правило, більшість очних захворювань викликають не тільки дискомфорт, але і погіршують зір. Крім цього, хвороби супроводжується виділеннями з очей, що вказує на запальні процеси, що виникають з різних причин. Щоб визначити це пацієнтам призначається аналіз і бактеріоскопічне дослідження. Перед здачею не можна вмиватися - мазок береться відразу після сну.

Нижню повіку відтягується, потім остигнула петлею або тампоном фахівець проводить по складці століття. Верхню повіку вивертається, а потім береться згусток слизу. Стерильне предметне скло обов'язково стерилізується етиловим спиртом.

Що може вплинути на результат?

Якщо до взяття мазка пацієнт приймав якісь антибактеріальні або протигрибкові препарати, то це призведе до того, що результат не буде достовірним. Під час збору біоматеріалу важливе дотримання правил техніки забору. Попадання бактерій з шкіри хворого може спотворити результати дослідження.

На отримання аналізу необхідно від 5 до 13 діб. Тривалість залежить від того, на який мікроорганізм був узятий аналіз. За підсумками дослідження лабораторія дає висновок, в якому вказується, які організми були виявлені їх кількість. Точне тлумачення зможе дати тільки фахівець.

Таким чином, бактеріоскопічне аналіз - це досить швидкий і точний метод, який полягає в посіві мазка на поживні середовища, основне завдання якого - зростання колонії збудників запалення. Це високоефективний метод, що дозволяє дати підтвердження, що гнійне запалення порушено одним з представників очної мікрофлори.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також