Балога до Шкарлета: Доки будемо гратися з вогнем, принижуючи Україну

17
16

Народний депутат Віктор Балога відреагував на заяву мовного омбудсмена стосовно шкіл Берегівського району, де діти не вчаться українською мовою.

На думку нардепа, громадяни України мають знати українську мову, але навіть не всі вчителі нею володіють.

"Мовний омбудсмен під час перевірки закладів освіти Берегівщини виявив те, що й так всі давно знають - українська мова там фактично відсутня. Це беззаперечний факт - більшість дітей в школах там не вчаться українською, та навіть не всі вчителі нею розмовляють.

Не впевнений, що подібне ще є десь в Європі, тому звертаюсь до Міністра освіти та науки з простим питанням - для Вас Закарпаття точно Україна? Ми вже закривали очі на схожу ситуацію в Криму та на Сході. Не навчило? Далі будемо гратися з вогнем, принижуючи свою країну. Чи будемо діяти?", - питає Віктор Балога.

"Очевидно, що нашій закарпатській владі на чолі з головою ОДА все по цимбалах та часто взагалі важко зрозуміти чия це влада - угорська чи українська. Тим більше, що багато з її представників мають угорські паспорти, так само, як у місцевої влади Криму та Сходу були та є російські.

Війна показала, що в наших реаліях повний пофігізм в цьому питанні - веде до втрати країни. Громадянин України має знати державну мову - це беззаперечна аксіома та основа державності. Чи не так, пане міністр?", - додає народний депутат.

Нагадаємо, у 2022 році в школах Берегівського району проводили державну перевірку, де виявили певні недоліки та порушення чинного законодавства стосовно викладання там українською.

Зазначається, що зі 108 шкіл, де є класи з угорською мовою навчання поряд з державною, у 37-ми немає жодного класу, в яких заняття проводили б лише українською.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

В
Віктор

А чому тільки угорці? Чому тільки ці меншини? Що, інші меншини не повинні знати українську???

Д
дундукам

єдного боло би доста: не щнаєш державної, не буде тобі держслужба, не буде тобі сфера обслуговування - лем робочі посади. Хочеш депутатом (любого рівня), суддьом, поліцайтом, дохтором, продавцьом, майстром (туй тоже, бо у цеху точно буде кось, ко може знати лем українську), і т.д. і всьо. Люди самібудуть ся учити і діти тоже. і щи єдно - ганьба тому мадярови, котрий мадярську не знає, українцьови - українську, ромови -ромську.

П
Патріот

Закарпаття многонаціональне, українці завжди жили мирно, приймали різні національності. Останні роки у Мукачеві угорцям дозволили розвивати свою націю, сприяли їх розвитку. Але війна багатьом відкрила очі…. Виникає питання, чому в угорських школах так завзято вчать дітей, що більшість з них не володіє українською мовою? Цікаво, в інших країнах також лояльне відношення до українців?

СС
СуперМен СуперМен

А микита криша мадярів сепарів ?

З
ЗАКОН

повинен бути одинаковий для всіх.

Д
Дюрі

Громадянин України має знати державну мову - це беззаперечна аксіома та основа державності.

ДМ
до методики

І до чого прийшли мадяри і вся берегівська мадярська влада , коли насильно заставляли відкривати угорськомовні школи, садики, призначали вчителів і керівників тільки тих, що знали мадярську мову? А до того, шо покоління дітей,а тепер вже і їхніх дітей не знають державної мови, і навіть не намагаються вчити, бо за це не платять, так як платить Угорщина за вивчення мадярської мови.І починати потрібно із садочків, які мають бути суто українськими, і за 3-4 роки відвідування діти вивчать державну мову, і зможуть надалі вчитись в українських школах. Але , допоки мадяри дають гроші за вивчення своєї мови, а СБУ і влада відмовчується, ніякого покращення не буде, на жаль.

З
Закарпатець

Вже стикався декілька раз,ош кажуть мій дідо говорив по мадярськи лим,і я буду. но армія мало навчилаго скажу так. Но я мукажу ош твій діт пішов на Київ пак на москву з фашистами.іти підеш за корабльом руским. І дуже влада закарпаття виновата в цій ситуації

.
....

В Угорщині громадянство можуть забрати через 10 років після видачі, якщо не знаєш угорську. І плювати вони хотіли на те, хто що про це думає. Вони роблять як вважають за потрібне. Чому ми так не можемо? Не знаєш мову - вивчи, або до побачення.

.
...

Там є села біля Берегова, де люди взагалі не говорять українською. Ні діти, ні дорослі. Не знають ні слова ніхто!!!

В
вова

В с.Берегуйфалу Берегівського району директорка школи взагалі не знає державну мову.Ну і що?Петрушка тримає ії ...

П
Правда

В Берегові відкрито працює і поширює агентурний вплив спецслужб Угорщини берегівський інститут ім. Ракоці.

*
*****

Давно пора звернути увагу на викладання української мови етнічним угорцям на Закарпатті.

М
Мукачево

Молодець балога , треба знечтожити нечисть

М
Методика

Вирішення питання ширше ніж примусити вчити українських громадян угорського походження державну мову в ЗОШ. 1. Викладачи - переважна більшість викладачів, які викладають у цих школах самі не володіють українською мовою або володіють нею не на належному рівні. Питання, як забезпечити школи викладачами, носіями української мови? Чи багато викладачів з Ужгорода, Мукачево, центральної України будуть згодні переїхати в сільську місцевість де відсутні належні побутові умови, а саме там знаходиться більшість шкіл. Чи готові випускники ВНЗ отримати направлення до сіл Берегівського району? Які соціальні гарантії та державну підтримку вони отримають? 2. За більш ніж 30 років в Україні відсутня методика викладання української мови, саме як іноземної. Дитина, яка до 6-7 років спілкувалась виключно угорською мовою, виховувалась в угорському мовному середовищі приходить у перший клас і можливо в перше у житті там чує українську мову. А у підручнику їй пишуть завдання, як для україномовної дитини.

М
Мірабела

Балога розумний діло каже ,жити на Закарпатті а говорять по мадярськи шо х.й поймеш шо там говорять най говорять хоть по закарпатськи як незнавуть української рідної мови та мадярота

Читайте також