Балога: Словаччина першою ратифікує Угоду про асоціацію України з ЄС

3
0

Засідання Українсько-Словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва розпочало свою роботу в Закарпатській області. Захід проходить під головуванням Міністра надзвичайних ситуацій Віктора Балоги та Державного секретаря Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки Міроша Жілінки.

У засіданні також беруть участь голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Ледида, мер Ужгорода Віктор Погорєлов, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Словацькій Республіці Олег Гаваші, Генеральний консул Словацької Республіки у м. Ужгород Маріан Сладечек.

Протягом 1-2 грудня сторони обговорять надання віз та дозволів на малий прикордонний рух українським громадянам, ситуація на пунктах пропуску на спільному українсько-словацькому кордоні, розбудова пункту пропуску «Соломоново-Чієрна» тощо.
 
Відповідаючи на запитання журналістів про ситуацію з наданням дозволів на малий прикордонний рух, Державний секретар МВС Словаччини Мірош Жілінка зазначив, що цього року парламент країни ратифікував угоду про малий прикордонний рух.
 
«Словаччина ухвалила рішення звільнити українських громадян від плати у розмірі 20 євро за дозвіл на малий прикордонний рух. Я сподіваюся, що всі бар´єри, які виникають на шляху України до ЄС, все, що залежить від Словаччини, буде скасовано.»
 
Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога додав, що засідання міжурядової українсько-словацької комісії закладає міцний фундамент майбутнього членства України в Європейському Союзі.
 
«Ви запитуєте: коли будуть скасовані усі бар´єри на шляху України до Європи? Я вам відповім: коли Україна наприкінці року підпише Угоду про асоціацію з ЄС, а Словаччина на початку наступного року буде першою державою євроспільноти, чий парламент цю Угоду ратифікує. Це буде перший крок зі зняття перешкод для перетину кордону України зі Словаччиною, України з ЄС. Наша кінцева мета – безвізовий режим з Об´єднаною Європою. І ми маємо розуміти, що Словаччина, Угорщина, Польща – це наші арбітри та провайдери на шляху до ЄС. Тому завдання, яке ставить Президент України - якнайшвидше провести переговори про безвізовий перетин кордону з ЄС.»
 
Мірош Жілінка додав, що важливим моментом цього засідання є підписання Угоди між Міністерством довкілля Республіки Польща, Міністерством довкілля Словацької Республіки і Міністерством екології та природних ресурсів України про співробітництво у межах транскордонного біосферного резервату «Східні Карпати».
Цей документ передбачає обмін інформацією щодо навколишнього середовища, тваринного і рослинного світу трьох держав. Очікується, що ця Угода буде підписана у п´ятницю, 2 грудня.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також