Балога: У мовному питанні нам потрібно брати приклад з Угорщини

12
12

Народний депутат прокоментував хід освітньої реформи та права національних меншин в цьому процесі.

— Бачу - голосування за освітню реформу спричинило нові дискусії з мовного питання. Зокрема, щодо угорської мови в школах Закарпаття. Мою позицію ви знаєте - я підтримую усі нацменшними. І угорців - особливо, - зауважив Віктор Балога на своїй сторінці у Фейсбук..

Політик зазначає, що у мовному питанні потрібно брати приклад з Угорщини.

— Скажу навіть більше - в мовному питанні нам якраз потрібно брати приклад з Угорщини. Так, як вони захищають свою рідну мову - нам ще треба повчитися. Бо, наприклад, громадянином Угорщини може бути лише той, хто знає мову. А її незнання є прямою підставою до втрати паспорта,ж - зазначив Віктор Балога.

— Вважаю, що так само і той, хто вчиться в українській школі і є громадянином України, повинен знати державну мову. Це одна із головних складових суверенітету держави. І тут не потрібно зайвий раз дискутувати, а просто робити так, як наші сусіди і весь цивілізований світ, - зазначив політик.

Коментарі

В
Володимир

Не хочеться коментувати коментарі, хоча є багато доречним! Просто хочу зауважити кілька речей.1 Так! Тисячоліття угорці як занойшли(чи як члени кажуть, захопили, свою нову батьківщину! Але! Скільки проіснувала ,власне угорська державність, і чи місцевий люд не відчував себе окупованим! 2 Чому "стурбованість" освітнім законом проявлять угорці, і ромуни,а поляки, словаки, болгари і греки ні? 3. Чому пані Орос, яка навчалася в УЖДУ володіє українською, а випускники вишу, де вона президент, переважно НІ! 4. До речі! Ілліча Орос прирівняла ситуацію до сталінських часів... Так ось! Скрізь Вона наголошує, що її родина переслідуванням національні та релігійні переконання радянські часи! То скажіть! Як же вона поступила до ВУЗу, успішно навчалася і закінчила та була направлена на роботу до школи? Певно, ще й активною комсомолець була! То часом вона не на"органи" працювала? Може й продовжує?

ДМ
до Мікаел

Цей "одіозний грузин" володіє українською мовою значно краще,ніж левова частина наших краян-закарпатців ( я не кажу вже про переважну більшість депутатів ВР)

ДС
До Сара

Підтримую ! І ще одне ! "Бо, наприклад, громадянином Угорщини може бути лише той, хто знає мову." - це зовсім не так! Мадяри забирають мадярські паспорти лише у тих, хто дістав спрощеною процедурою, бо там такі умови були що треба знати мову. Не знаєш - значить обманув, іменно за несправжню інформацію і забирають.

Д
Дюри

Більше не має проблеми у держави тільки школи мадярськи комусь мішають.

С
Сара

Почніть з того що державу- Україна по справжньому ніхто нестроїть і мовним питанням в державі також по серйозному на законодавчому рівні ніхто незаймається.Офшори важніші за ці справи.

О
Олег

Приклад треба брати у всіх питання а не тільки у мовному.

7
777

А ви попробуйте позбутись громадянства україни,років пять прийдеться чекати

М
Мікаел

Можливо через незнання української мови і позбавили громадянства одіозного грузина?

Л
Ласло

Чітко,конкретно і ясно,без словоблудія.Обов*язковість знання мови-неодмінний атрибут громадянства.А в побуті,на базарі і в сауні розмовляй хоч на івріті або суахілі.

П
Петро

У мовному питання нам треба брати приклад не з Угорщини, а з Франції. Дається взнаки окупація Франції Англією яка зумовила повальну англіфікацію особливо в прибережних з Англією регіонах. Щоб подолати окупаційні наслідки мовне питання у Франції стоіть дуже гостро. Франція у цьому питанні дуже подібна до України. Основні міри захисту 1) По телебаченю і радіо і газетах ЛИШЕ Французька 2) Пісенний репертуар не менше 40% французька. 3) Вивіски, реклама, назви товарів, чеки в магазинах, інтернет магазини ЛИШЕ французькою. 4) Вся документація ЛИШЕ французькою, навіть для іноземних компаній. 5) Освіта, дипломи, іспити ЛИШЕ французькою. 6) Франція не ратифікувала Європейську хартію регіональних мов, бо (цитата) : "хартія наділяє особливими правами окремі «групи мовців усередині „територій“, де ці мови використовуються, і тим самим „зазіхає на конституційні принципи неподільності Республіки, рівності перед законом і єдності французького народу"

О
Овод

Мудрий чоловік, мудрі слова. Все дуже просто.

У
укр

100 %. В Мадярії за незнання мови позбавляють громадянства. Так шо най ся ще радують.

Читайте також