Берегівська міська рада звернулася до Порошенка, закликавши ветувати закон про освіту

37
18

Сьогодні відбулося засідання позачергової 26-ї сесії Берегівської міської ради. На порядку денному також був лише один проект рішення - "Про підтримку звернення до Президента України Порошенка П.О. щодо прийняття Закону України "Про освіту"".

Це звернення було підтримане в депутатами з фракції угорських партій КМКС-ДПУУ, "Відродження", двоє депутатів з Єдиного Центру, та двоє з БПП. Інші на засідання не з'явилися.

"Ми глибоко стурбовані ст. 7 нового закону, яка обмежує здобуття середньої та вищої освіти на рідній мові. Берегове – багатонаціональне місто, в якому для близько 50% мешканців рідною мовою є угорська...

Берегівчани вкрай стривожені можливими наслідками після впровадження цієї норми Закону. Громадяни України, які належать до національних меншин, втрачають право на вільний вибір мови навчання в державних і комунальних закладах, окрім дошкільної і початкової освіти. Право національних меншин, в тому числі болгар, молдаван, румун, словаків, угорців, на навчання рідною мовою забезпечувалося не тільки з моменту утворення незалежної України, але і раніше в інших державних формаціях", - йдеться у зверненні.

Депутати висловили "своє занепокоєння" і закликали Президента України "не підписувати Закон України «Про освіту», відправити його на доопрацювання, а саме внести правку : «Дія цього Закону не поширюється на мови країн Євросоюзу ».

Голосували:

Депутатська фракція
Демократична партія угорців України (ДПУУ)

  • Дорчі Кароліна Дюлівна
  • Вереш Пийтер Гаврилович
  • Галайда Йосип Степанович
  • Гусар Пейтер Тіборович
  • Ляшко Михайло Михайлович
  • Молнар Д Стефан Стефанович
  • Нодь Марія Франтішеківна
  • Орос Гейза Гейзович
  • Папп Іштван Гейзович
  • Секереш Олександр Юрійович
  • Токар Людмила Янівна


Депутатська фракція
Відродження

  • Якимець Микола Миколайович
  • Божар Євген Євгенович
  •  Івашкович Олег Іванович
  • Максименко Андрій Костянтинович
  • Солошенко Юрій Юрійович

Депутатська група
Солідарність

  • Гускі Іван Іванович
  • Шелемон Ірина Михайлівна

Депутатська фракція
Єдиний Центр

  • Галайда Жолт Імреєвич
  • Шош Роберт Карлович

Нагадаємо, що сьогодні ж аналогічне звернення до Порошенка ухвалила і Берегівська районна рада

Також сьогодні в Будапешті угорський парламент одноголосно ухвалив резолюцію проти закону про освіту України.

Коментарі

ДК
Дорчі Кароліна

Звернення було підтримане не тільки депутатами з фракції угорських партій КМКС-ДПУУ та "Відродження". На засіданні також брали участь і голосували "за" двоє депутатів з Єдиного Центру, та двоє з БПП!!!!! Прошу виправити помилку! Дорчі Кароліна Дюлівна Депутат Берегівської міської ради

В
Вася

Ізза цього дебільного закону 90% громадян які пересуваються за кордон по безвізу були повернуті з кордонів. З сьогоднішнього дня без запрошеня ні угорці ні словаки не впускають до себе в країну.

1
123

до Zoltan Проблема, в тому шо подібне мислення як в тебе - це мислення неосвітчего селюка(не путати з селянами, яких ми всі любимо і поважаємо ) Не натягуй на своє провінційно-забите мислення загальнодержавні питання. Не будеш виглядати ідіотом.

1
123

в а """"20.09.2017 10:15 до читача я русин місний яких сталінські укри нехотять признати и я проти диктаторськохо закона Микола а з тобов согласний"""" Селюку, "пувіш" мені як називались "сталінські укри" на всій західній Україні до 1930 років? Правильно- Русини. такшо, вуйку - іди вчи історію

0
07:30

А ТИ САМ АДЕКВАТНИЙ.Як исьте хвости пудняли,як Україна вводить закон ,який мав бути принятий 25 років тому.

ВА
в а

до читача я русин місний яких сталінські укри нехотять признати и я проти диктаторськохо закона Микола а з тобов согласний

Z
Zoltan

Скажите пожалуйста, в чем ущемляет права украинцев тот венгр, который учится на родном языке? У кого из украинцев были какие-либо потерьи от того, что некоторые венгры слабо владеют украинским?

П
паромщик

патріот то як правило все идіот

ВА
в а

до патріота нибуло тут укрів до 1946р сталін анексував закарпаття захистіть права місних русинів мадяр румун и тд

П
Патріот

Звертаюсь до Порошенка П.О.! Пане Президенте підпишіть вже швидше цей Закон. Захистіть права українців!

О
Олег

До....00.18 ....Пане УКРАЇНА НЕ АДЕКВАТНА І НЕ РОЗВИНУТА КРАЇНА!

ДМ
До Миколи

А ще в якійсь адекватній, розвинутій країні є такий закон? Ото ж робіть висновки! Пора вже думати про свою державу і її громадян, а не йти всім на уступки і пільги, "науступалися" вже, що російськомовних "захищають"!

М
Микола

До читач 19.09.2017 20:20 Зраджують? Закони? Конституція України: Стаття 10. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства. Стаття 22. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Стаття 53. Кожен має право на освіту.Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства. Хто це не те, що зрадив, а викинув у сміття?

*
*****

Для тих, хто не читав текст статті повністю,цитата:"Це звернення було підтримане в депутатами з фракції угорських партій КМКС-ДПУУ та "Відродження". Інші на засідання не з'явилися." Хоч українською мовою це звернення від горе-депутатів?...)

Ч
читач

У Берегівському депутатському корпусі всі депутати мають угорське громадянство,на чолі з сепаром Бабяком,і тому чекати від них підтримки інтересів України марно.І сьогоднішня сесія,як і всі інші,це доказує.Тут питання до СБУ Берегова і області,чому до цього часу не зацікавились оцими зрадниками ,і дозволяють і надалі зраджувати Україну,закони,інтереси громадян?Адже при любому заострені ситуації на чию сторону стануть ці мадяри ,думаю зрозуміло всім!

Д
Дюсі

Голосували одноголосно. Невже в цій раді, хай там в будь якому випадку ручна більшість пропутинських угорців, не знайшлося бодай одного розумного чоловіка, який би проявив ознаки розуму? До речі, там є депутати, які навіть не володіють угорською. Їх чим переконали продатися? Ганьба.

М
Мукачівка

Хай англійською навчаються, якщо українською не хочуть! Англ.мова їм точно знадобиться! Будь де за кордоном або ти навчаєшся на держ. мові або на англ. І ніхто не подивиться яка ти нацменшина! Бо Канада би вже давно ьула україномовна! Тому хай змиряться або їдуть до Угорщини, яка в свою чергу укр.нацменшинам поблажок не робить!

Г
Гість

Де в Угорщині чи Росії хоч одна Українська школа

Читайте також