Берегово позбулося потворного пам’ятника архітектури

14
0

В ході реконструкції центральної площі знесли фонтан

Наприкінці минулого тижня у місті Берегово в ході реконструкції центральної площі знесли фонтан. Городяни по-різному ставились до цієї споруди, деяким вона навіть подобалась, давався взнаки невисокий культурний рівень недавніх вихідців з сіл.

Проте люди зі смаком вважали це творіння сучасних архітекторів та інженерів найбільш потворним пам’ятником на Закарпатті.

Історія його така. У радянські часи на головній площі міста, поруч з Будинком культури спорудили типового клонованого Леніна – чавунний пам’ятник на потужному мармуровому постаменті.

В останні роки доживання СРСР Леніна прибрали, проте постамент чомусь залишили. Так і стояв він кілька років тумбою посеред міста. Гострослови навіть прозвали його Пам’ятником Пустоті (на честь відомого роману Віктора Пєлєвіна).

Але згодом міська влада вчинила з рештками монументу за усіма правилами театру абсурду. Мармур обліпили бронзовими пелюстками, провели нехитру систему труб, і вийшов псевдо-фонтан.

Фонтан майже ніколи не працював, і тільки по святах його запускали. Тоді з верхівки постаменту бризкала водичка, яка не циркулювала, а у супереч усім правилам будування фонтанів, зливалась у каналізацію.

Взимку це „диво” обчіпляли фанерними картинками, і навіть подекуди зверху ставили ялинку. Апофеозом став монтаж... електричної лампочки, яку вмикали у сухому „фонтані”.

З початком реконструкції площі Кошута фонтан почали ламати, але не всім вірилось, що його знесуть. І ось фонтану нарешті не стало.

Фоторепортаж про життя і смерть найбільш потворного пам’ятника архітектури на Закарпатті дивіться тут: http://www.highway.com.ua/photoart.php?id=36078

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також