Безкарні водії: Як власники автівок на іноземних номерах уникають відповідальності за ДТП

6
22

Про це розповів генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.

За його словами водій, який керує автомобілем на європейській реєстрації, не несе ніякої відповідальності 

— Ніхто не знає прізвище людини, яка пересувається на цьому автомобілі. Цього не знають навіть ті люди, які привезли автомобіль, і  яким він, умовно кажучи, сплатив гроші. На митниці зафіксований цей автомобіль як такий, що був ввезений нерезидентом України, тобто на митниці за документами на цій автівці пересувається “верблюд” (нерезидент України, який має право пересуватися на автівці з іноземною реєстрацією до одного року. – Ред.). Далі, наприклад, я вношу гроші за цей автомобіль, а їздить на ньому взагалі мій товариш.  Тобто ніхто не знає в Україні прізвище та інші дані людини, яка пересувається на цьому авто, - розповів Фактам ICTV  Олег Назаренко.

Зауважимо, зазвичай ніхто не страхуватиме авто на рік, страховка дуже дорого коштує. А в Україні вони теж загалом не страхуються. За деякими даними, цих автомобілів застраховано близько 80 тисяч із 1,5-2 мільйонів.

Олег Назаренко розповідає, якщо водій скоїть ДТП він може просто втекти.

— Він просто тікає і ніхто його не знайде, бо за документами автомобілем кермував нерезидент України, який ввіз сюди цей автомобіль. Тим паче, цей водій на “литовських бляхах” втече, якщо зіб’є людину. Теоретично його можуть шукати, можуть проводити розслідування, перевіряти за камерами, де ця машина була, де більше всього з’являлася, в якому районі, потім проводити допити свідків, йти по квартирах, шукати, чи не бачив хтось таку машину. Хтось може скаже, де ця машина стояла. Далі слідчі йдуть до сторожів стоянки, проводять опитування. Питають у людей, на автостоянці, які паркують автівки, і можливо хтось зможе щось розказати і вказати на того, хто міг бути причетним до збиття людини, - каже пан Олег.


Дивіться також: Закон України про 342 євро на рік за авто з іноземними номерами все ще можливий


Теоретично цього водія можна знайти. Але тоді потрібна доказова база, дактилоскопія, щоб можна було зняти відбитки пальців із керма цієї автівки та порівняти із відбитками підозрюваного. Але той водій буде все заперечувати і ця справа може зайти у глухий кут. Тож навряд чи хтось таке розслідування проводитиме.

Скоріш за все, поліція одразу почне шукати власника автомобіля. 

Якщо винуватець дочекається поліції, у такому випадку  зафіксують його паспортні дані і далі цю справу передадуть до суду. А відповідальним скоріше за все зроблять того, хто цей автомобіль ввіз на територію України. Однак в Україні існує практика солідарної відповідальності, коли збитки відшкодовуватимуть усі сторони – і водій, і власник автомобіля порівну.

Цей автомобіль відправляється на штрафмайданчик, звідки його може забрати лише власник, наприклад литовська фірма, або представник власника – особа, яка заїхала на ньому  на територію України.

 

Коментарі

М
Миша

Іще би побільше техніки європейської для дороги.снігоуборочні машини і т.д.а не як наш хлам літом поїде центральну дорогу у жару поливати,та пак стоїть за ним такий дим,шо топор мож вішати і при цьому їсти соляру відрами. А зимов хуи ся заводити бо воду у ньому залита.

М
Миша

Теоретично чи нах.практично.если сильно захотеть можно и в космос полететь.одно скажу.ребята ище 5 років назад на наших хломованих дорогах,один вітчизняний хлам їздив.тоді ви за екологію не задумувалися.і скільки той хлам біди робив у одного шарова випала,у другого шланг тормозний порвався.я думаю ті хто мав жигули поймуть мене.винуваті не номера,ребята,винуваті в першу чергу ті оглоїди котрі права за гроші видавали. До а вас внатурі циганів жаба їсть.ла машин стало більше.АЛЕ МАШИН.а не Мацкальського автотріперу.на вулиці 21 століття.а нові 7,9,10,11,12,13,14,15 пріори,калини,гранти хуянти так і не стали євростандартами.

ДА
До автора статті

Шановні! А яку відповідальність несе водій, який керує авто на українській реєстрації, якщо за реєстраційними документами він не власник ТЗ? Кого буде глядати "поліція" якщо водій покине місце ДТП? Напевно власника, потім теоретичного він згадає кому продав авто, потім теоретично вони будуть солідарно відповідати і т.д. і т.п. ? Перестаньте роздувати проблему з єврономерами. Напишіть краще про "укробудари" та "русобудари" від котрих дійсно не має чим дихати.

К
Коля

Зробіть дебіли розтаможку нормальну і не буде ніякої корупції,а так скільки "близнюків" на укр.номерах?Навіть уже ніхто на то не дивить.Литовські бляхи їм стали поперек горла бо нажратись не можуть ніяк,і коли захотіти то любого найти мож,не іменно на еврономерах,просто мусора не тим заняті,знаю таких що мають по дві мащини на мадярських номерах самі мусора,і близько не на них зареестровані.

Д
Дідо

Як це низько ображати інших людей)

М
Марга

А в березному не люди живуть марго ти наша?

Б
Бред

Мені вдарили мою припарковану машину і втекли, поліція знае і номера машини і до кого приїзжав власник авто, колір авто та марку. Та вже 2 тижні нікого найти не можуть, якщо знайдуть авто, воно буде відремонтовано, і х=й я щось комусь докажу бо свідків нема, люди морозяться ) Пох на яких номерах .... авто на укр реестрації

У
Ужгородець

Немаєш грошей, купи біціглю. Нема біціглі, ходи пішо. Здоровіше будеш.

ДН
до нижньої марги

рагуль вонячий березняньский,то ти марго-"мешканець Ужгорода"?

В
Вася

Мешканці Ужгорода і їздять на цих "загальнодоступних словаках", бо мають здравий смисл і не хочуть платити за ту же машину в Україні подвійну ціну.

R
rem

Мешканці Ужгорода не тільки проти перенасичення міста дешевими загальнодоступними "словаками", але підтримують також і точку зору, наведену в коментах нижче - заборонити ті авто, які де-факто не відповідають екологічній безпеці. Де екологічна поліція - онкологія дихальних шляхів поширюється нашими містами.

1
123

Краще їздити на чеській школі, ніж на наших пердулях.

І
Іван

Зато ці зіли, ікаруси які димлять на всю дорогу по європейським стандартам то добре, а на іноземних як мінімум євро 2-3 то погано...логіка наших людей крепчає. А про номера, всьо можна найти, чи який тоді толк у наших службах які нічого не можуть? Но коли зупиняють машину і самі мусора начинають копати то пробивається і границя і коли заїхав, і хто. Но по теліку вас таке не скажуть, бо то друга історія не для мавп.

Ю
Юра

От і нове поганяло тим хто їздить на циганських номерах.ВЕРБЛЮДИ.

ВІ
Віктор Іванович

Скільки можна вже обговорювати цей абсолютно не корегований , абсолютно не контрольований ввоз авто - хлама на індійських номерах на територію України - це повний шабаш крімінала , повна безнаказанність , абсолютна безвідповідальність всіх корумпованих органів влади , які вже давним - давно повинні були поставити крапку у вирішенні цього питання.

Н
нотика

Чому в Європі мож купити б/у іномарку за 1000 $ а в бідній Україні не менш ніж за 6?Чому не дозволять легально ввозити авто за кордону?Ці всі питання залишаються не визначеними,тому що наші олігархи не можуть наїстися.

Й
йовжи

до rem дуже вас всих жаба давить за словацьки номера...помишалисьтеся люди од зависти яка разниця яки номера??????????людинов треба бути а не за номера говорити

DR
do rem

Треба забрати з дорог всі жигулі, зіли, пазики, і тому подібний хлам категорії євро ноль. І дихати стане набагато краще.

R
rem

Претензії не по ДТП, а по екології: необхідно якимось податком прорідити ряди цих бомжів на словацьких номерах, бо Ужгород задихається від вихлопних газів.

P
PRoRocK

Щось мені здаєть що власника авто знайти неважко, а якшо його имити за яйця то думаю він бистринько згадає кому машину продав... просто нікому не цікаво... це називається "кругова порука"

І
Іван

Дебіл цей з асоціації, захищає бізнес власників салонів з продажу авто та страховиків. Введіть офіційну плату перевіряйте страховки (це робота поліції), а потім говорити треба. Можна подумати на українських номерах ДТП не вчиняють, а страхові всі ДТП на українській реєстрації оплачують.

3
369

от так і їздять на корчах з циганськими номерами, подряпав ти машину є відео з камери сосіднього магазина і... хіба сам неайдеш того цигана словацького який загнав на рік!

Читайте також