Безвізовий режим з ЄС для українців можливий не раніше травня 2015 року

6
0

Українці отримають право на безвізові поїздки до країн ЄС не раніше, ніж відбудеться саміт Східного партнерства в Ризі у травні 2015 року. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Лана Зеркаль.

За її словами на 1 січня 2014 року запланований лише запуск процедури видачі біометричних закордонних паспортів.

"Але скасування візового режиму неможливе, доки ЄС не оцінить, як саме відбувається видача, як працює система, наскільки захищені паспорти серійного випуску. Ця оцінка потребує часу", - зазначила представник МЗС.

На думку Олександра Охріменка, президента Українського аналітичного центру безвізовий режим українці отримають не раніше, ніж через три роки.

"ЄС дуже бояться наших гастарбайтерів та біженців, потік яких може хлинути при відкритті кордонів. Тому спочатку від нас зажадають почати видачу біометричних паспортів, а потім підключитися до європейської бази даних. Наші чиновники це обіцяють зробити наступного року, але знаючи наш бардак, ми до цього прийдемо в кращому випадку в 2017 році", - зазначає експерт.

Ще більш категоричний Олександр Сушко, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва. Адже одним з першочергових завдань, яке має бути вирішено найближчим часом, є випуск та видача громадянам біометричних паспортів.

"У нас 10 млн громадян, які мають закордонні паспорти. При цьому, в середньому видається 1,5 млн паспортів в рік, тобто, якщо громадяни захочуть обміняти свої паспорти на біометричні, це займе до 5 років. І якщо завтра Євросоюз введе безвізовий режим для громадян України, скористатися ним буде нікому", - вважає експерт.

Раніше у Міністерстві закордонних справ України зазначали, що націлені на отримання безвізового режиму з ЄС вже із 1 січня 2015 року. Але при цьому наголошували, що в цьому питанні багато чого залежить від внутрішніх процедур самого Євросоюзу.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також