Близько 40 % закарпатців можуть претендувати на угорське громадянство

16
0

З першого січня в Угорщині вступив у дію "Закон про подвійне громадянство. Він істотно спрощує процедуру отримання громадянства. На нього може претендувати людина, навіть яка не живе в цій країні. Головне - довести свої угорське коріння. Більше розповість Марина Коваль.

Щоб отримати угорське громадянство, потрібно небагато - надати документи, які підтверджують або угорське походження, або угорське громадянство найближчих предків.

Тілла Нодь, консул Генерального консульства Угорської республіки в Ужгороді (2007-2010):

- По-перше, на угорське громадянство може розраховувати той, хто не був судимий і проти кого не йде кримінальний процес. По-друге, претендент повинен володіти угорською мовою, і, по-третє, у нього повинне бути угорське коріння.

Приймати документи будуть не тільки місцеві ради в Угорщині, але й дипломатичні установи за кордоном, в Україні це - угорські консульства і посольства.

Марина Коваль, кореспондент:

- Правда, для того, щоб отримати угорське громадянство спочатку потрібно відмовитися від українського, адже у нас подвійне громадянство заборонене.

Але, схоже, закарпатців це не зупинить. Дізнавшись про спрощення процедури отримання громадянства, багато сімей подумують про те, щоб виїхати за кордон. Чоловік Наталії - угорець. Сім'я часто їздить до сусідньої держави. Поки що - відпочивати і за покупками.

Наталія, мешканка Ужгорода:

- Професія мого чоловіка у Будапешті оплачується у разів 15 більше, тобто, якщо у нього тут офіційна зарплата коливається у межах 3-4 тисяч гривень,то там, зі знанням, бодай таким, на рівні побутовому, як ми говоримо угорською мовою, він може заробляти зі своєю спеціальністю інженера біля 5 тисяч євро.

Соціологи порахували: на отримання угорського громадянства можуть претендувати близько сорока відсотків населення Закарпаття. Адже до 1944 року ця територія входила в склад Угорщини. А це означає, що найближчі предки багатьох закарпатців були громадянами сусідньої держави.

Федір Шандор, директор Карпатського центру полінгових досліджень:

- На сьогоднішній день можна чітко сказати, що особи, у яких дідусь, бабуся чи інші близькі родичі жили до 1944 року на території колишнього Угорського королівства, вони мають претендувати на подачу документів на подвійне громадянство.

Чи виправдаються прогнози про можливе масове виїзді жителів Закарпаття, стане зрозуміло вже навесні. За новим законом рішення про надання громадянства буде прийматися протягом трьох місяців.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також