Борги місцевих громад зросли удвічі

9
0

З січня до червня цього року заборгованість місцевої влади перед своїми постачальниками і кредиторами зросла з 3,2 до 6,5 млрд гривень (по загальному фонду). Про це свідчать дані Держказначейства, які є в розпорядженні Forbes.

Брак коштів для розрахунків з постачальниками змушує мерів згортати всі програми капітального розвитку на місцях.

Причин для зростання кредиторської заборгованості - дві, каже заступник мера Вінниці з фінансових питань Валерій Коровій. Перша - сезонність і зумовлені контрактами відстрочки платежів. Друга - непроплати витрат Держказначейством.

Ще на початку липня Україну накрила хвиля скарг місцевої влади на Держказначейство. Привід для скарг - відомство блокує оплату платіжок місцевих органів влади, навіть якщо на їх рахунках в казначействі є кошти.

З тих пір проблема лише загострюється, каже експерт з питань бюджетної політики Асоціації міст України Олександр Слобожан. «На поточний момент Казначейство не профінансував 142800000 гривень платіжних доручень міської ради Дніпропетровська», - розповідає представник Дніпропетровської міськради з посиланням на фінансово-економічний департамент.

Поки ситуація терпима, але ближче до кінця року перестане бути такою. Поки багато статей витрат фінансуються за рахунок безвідсоткових позик у Держказначейства. Але згідно з Бюджетним кодексом, всі борги перед Держказначейством повинні бути погашені до 1 грудня. Проблеми почнуться навіть раніше. «Вже десь з середини жовтня казначейство перестане видавати [місцевим] бюджетам нові позики. І як тоді ми будемо вирішувати свої проблеми - ми просто не знаємо », - зізнається мер одного з міст, який попросив на нього не посилатися.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також