Брензовича терміново викликали до Орбана. Угорщина вирішила посилити гуманітарну допомогу для України

11
32

У понеділок 11 вересня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з лідером Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ) Ласлом Брензовичем, щоб обговорити новий закон про освіту в Україні. Про це повідомляє урядовий портал Угорщини.

Прес-секретар голови уряду додав, що цей закон негативно впливає на українсько-угорські відносини та порушує міжнародні зобов'язання України.

Під час зустрічі було зазначено, що Верховна Рада України прийняла новий закон про освіту, який робить неможливим викладання на мовах меншин, в тому числі навчання угорською мовою. Це суперечить як українській конституції, так і міжнародним зобов'язанням України, а також може негативно позначитися на українсько-угорських відносинах.

— Угорщина, Україна і закарпатські угорці зацікавлені в добросусідських відносинах, але подібні заходи працюють проти цього, - розповів про суть зустрічі керівник прес-служби прем'єр-міністра Берталон Гаваші.

Сторони також погодились, що "Угорщина, Україна та угорська меншина на Закарпатті зацікавлені у підтриманні добросусідських відносин, але подібні заходи, які відбуваються є надзвичайно негативними".

У офіційному повідомленні зазначається, що Угорщина постійно виступає за підтримку суверенітету України та інтеграції до ЄС, і була одним із головних лобістів для українських громадян, яким нині дозволено безвізові поїздки в Європейський Союз. Саме з цієї причини пан Орбан та пан Брензович вважають, що рішення українського парламенту, що є надзвичайно шкідливим для угорської меншини, є особливо несправедливим.

Тим часом парламентські партії Угорщини також закликали президента України Петра Порошенка ветувати законопроект та відправити його назад до парламенту.

Виступаючи на прес-конференції після п'ятисторонніх переговорів, глава комітету закордонних справ парламенту Угорщини Жолт Немет назвав закон "антиєвропейським" і додав, що він порушує основні права людини та права меншин. На думку угорського політика, цей закон може "додатково дестабілізувати" Україну. А також може завдати шкоди багатьом групам національних меншин, зазначивши, що Румунія, Болгарія та Польща також поділяють позицію Угорщини з цього питання.

Державний секретар Міністерства закордонних справ Угорщини Левенте Мадьяр привітав спільну позицію парламентських партій і зазначив, що Угорщина не призупинить, а навпаки планує посилити гуманітарну допомогу для України. Він зазначив, що в освітньому законі винна "осліплена політика", а не одержувачі угорської допомоги.

Також, як вже повідомлялося, уряд Угорщини вирішив звернутися зі скаргою до міжнародних організацій ООН, ОБСЄ, комісара ЄС з питань політики сусідства та інших через ухвалений ВР новий закон про освіту, який на їхню думку утискає права угорської меншини в Україні.

Коментарі

М
Мукачівець

Телепню учи історію. https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5_%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5_1956_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0

М
Мукачівець

До телепня Останньому 12.09.2017 17:54 Телепню учи історію , у 56 році мадяри зробили революцію і угнали із страни . І наверно твій путін се твій кумир .

О
Останньому

Cкоро вам Вова Путiн припомнить плакати з написами КОНЕЦ ТОВАРИЩИ що були розклеенi по всiй Мадярщинi у 90-их роках, тодi вспомнить Орбан чи мош з гэбэшниками дiло мати.

М
Мукачівець

До мукачево 12.09.2017 15:14 А треба ? В углрщині жиє більш 60% українських нацменьшиств україни ? Або угорщина окуповала українські землі з українцями ? Чи я чогось не розумію , завтра напишуть шо Будапешт ісконо український город і угорщина іскона земля україни і балатон українці укопали .

Ф
Фатів

До 12.09.2017 15:01 Верховенцю а шось розумнішоє не мігись зазвідати ? Чи у тебе на верховені школа лем два класа ? Навирно розвиток твого розуму залишився на уровні другокласника .

М
мукачево

Дiтям угорських украiнцiв, в угорських школах, теж викладають предмети украiнською мовою?

Р
руснак

Сеся украйня брехлива на словах лише хоче в Європу,а на ділі преся у Азію.Який цирк владна автомафія робить із розтаможков на європейських номерах,вона усіх нас має за бидло.Но колисьниточка урвеся!

В
Вася

Лутше бы договорились чтоб закарпатским кто имеет корни Закарпатские и доказует это давали венгерское гражданство без знания венгерского языка..... но с условием чтоб человек знал хоть минимум 100 слов по венгерски...!!!! Это было бы самая лутшая помощь для закарпатских!!!!!

ДФ
До Фатів

Ти хуть знаєш што значить хохол.

ВА
в а

поставте сталіну памятник він аннексуав закарпатя и зробив з всіх укрив ко нехотів насібир а сюди завіз 40000 чистокровних укрів з партбілетами

Л
лоци

вікто видно кріпацька кров тече у твоіх жилах

1
1+1

І останнє: Мені задають запитання - чому в Угорщині немає української школи?Тому що Угорщині немає компактного місця проживання українців, ми живемо в розпорошенні. Є недільна школа при Державному самоврядуванні українців Угорщини і в цьому році ми спробували відкрити перший український клас при угорскій школі, практично в центрі Будапешту. Зараз в ньом почала навчальний рік 1 (одна) дитина(( бо батькам далеко возити своїх діток і вони посилають їх в блищі до місця проживання школи.Безперечно, треба захищати і розвивати українську мову в Україні!?Як це не парадоксально звучить((?Але це треба робити мудро і виважено, щоб користування української мови було престижним а не примусовим. На мій погляд, це повинно починатись з переходу на українську мову спілкування у владних структурах, міністерствах та у Верховній Раді.

1
1+1

А прохання до України було єдине - не приймайте такого закона про освіту який відбирає у меншин вже набуті права.Тому от така негативна реакція(( Для справки: В Угоршині за фінансування уряду існують німецькі, словатські, румунська, хорватська, болгарська, польська та словенська школи та гімназії.?В усіх школах та гімназіях угорська мова та літератора є обов’язковими (також на випускних екзаменах) але вивчається як іноземна. А всі останні предмети, всі 12 років вивчаються на рідній мові нацменшин.Просто в Європі не моливо приймати закони які стосуються наменшин без їхньої згоди. Україна декларуючі європейський напрямок розвитку, приймаючі закони мала б вичати європейський досвід та адаптувати нові закони до європейського правового поля. Дуже надіюсь що Президент не підпише а відправить на доопрацювання цей закон.

1
1+1

-на всіх форумах підтримувала договір про Ассоціацію.-добивалася скасування віз для українців. -брала на лікування воїнів АТО. -вже 3 роки поспіль діє програма реабілітації українських діток батьки яких постраждали в війні з Росією. А це блисько 3 000 дітей за 3 роки! Більше ніхто в всьому світі не брав на оздоровлення таку кількість наших діток. -підтримала укпаїнський проекти «Діти за мир у всьому світі», та «Книга Добра». А це широкомаштабні всеєвропейські проекти які дають змогу зустрічатися очильникам європейських держав напряму з українськими, чудовими і талановитими дітками, дивитися їм в очі та обіцяти що будуть і надалі підтримувати Україну. А обіцянки дані дітям це зовсім друге чим обіцянки політика - політику!

1
1+1

Це позиція J Kravcsenko голови українців в Угорщині: Шановні друзі! В зв’язку з прийнятим Верховною Радою закону про освіту та різко-негативну реакцію угорського уряду, хочу пояснити чому таке негативне сприняття цього закону в Угорщині та в угорській меншині на Закарпатті. Не маю за мету якось оцінювати чи взагалі обговорювати цей закон, я лиш спробую пояснити чому міністер МЗС Угорщини, Петер Сійярто, сказав що «Так відчуваємо що нас Україна вдарила в спину».Справа в тому що з самого початку війни з Росією, Угорщина послідовно підтримувала Україну (правда, не роблячі гучних заяв і на те були свої причини). Угорщина: -першва дала реверс газу, тоді коли в Україні було саме скрутно і Росія перестала постачяти газ в Україну. -завжди голосувала в Європарламенті за продовження санкцій проти Росії, не дивлячись на негативні наслідки в сфері економіки для самої Угорщини та шаленний тиск Росії.

Ф
Фатів

Я читаю коменти і сміюся . Я просто нерозумію хохлів , хохли у вас є хоть чучуть мозга ? Хохли не Закарпаття прийшло до вас а ви прийшли . Ко вам дав право указоватм корінному населенню ? У вас мозга нема ви нерозумієте шо самі нарушаєте закони а тепер іщи нацистами сталисьте . Просто пойміть нич у вас невийде . Но доричетеся так шо утікати будите скорше от пацкунів .

Д1
до 13.18

Айно, дуже ся у лiпший бiк всьо помiняло, коли прийшла незалежнiсть))))))) Ти себе чуєш, хлопче?))))

О
Озабочений

Казочки. Це та країна кіпить, у якій забирають мадярський паспорт і з ним громадянство, бо вамош тебе зазвідав угорською, а людина не все зрозуміла? А от я знаю сотні угорців, які виросли, закінчили тут 11 класів і ні слова українською не розуміють...

Д1
До 11:53

Нєт нибораку,там ни громадянська война.Там кадровоє кацапськоє войсько.Ци ти думаш ош гражданські ниобучині можуть протистояти армії.Обласний пан лопнув по ниосторожности глупість.Після окупації Криму,і подальшої войни із Українов,Росія прируняна до КНДР.Ни мадяри ,ни поляки,ни румуни ,словаки николи ни вступлять із Українов у якісь конфлікти,бо добре помнять свою утсталість за правління московитів.Бризинтовий чобіт яких добре ся прійшов по них.Бизвізовий робить,ото вас морить.Де кацапів прогнали,там ся бистро всьо мінять у ліпший бік.

Z
Zoltan

Прочитайте мнение Юрия Кравченко, ссылка ниже уже подана!

В
Віктору

Все правильно сказав. Всю цю шоблу мадярську фінансовану лояльним до московитів мадярським урядом треба взяти на увагу в СБУ. Там повно випадків заклику до незаконної зміни кордонів України. Якщо це не зробити то будемо мати війну на заході. Саме так перед війною москва фінансувала сепаратистів на сході, всі знають чим це закінчилося.

В
Віктору

Так що з ними зробити, якщо вони мають іншу думку від сраних галечанів. Візьми автома і розстріляй їх. Тільки проаналізуй скільки молодих хлопців-мадярів не повернулися з Донбасу і за чиї інтереси? Якого чорта ви поперлися туди свої порядки встановлювати, ви що не бачите що вас там несприймають? Чого Закарпатці мають помирати за ваші бредові ідеї? Правду голова Облади сказав - там іде Громадянська війна і ви туди втянули всіх. Вам росіяни недобрі, поляки також, тепер вже мадяри. Турки дружать з росією. Ви ще словаків подразніть і буде повна ізоляція по зовнішнім кордонам. Чому наше покоління так Бог покарав, що мусимо жити з вами, Наші предки вже давно були в Європі.

ДВ
До Віктора

Іди Віктор по вказаному маршруту від Цігань алі

ДВ
До віктора елеме

Я уважно дочитала до кінця, але що таке елеме, так і не зрозуміла.

CA
cigany ali

viktor..... idi ti na huy!

В
Віктор

Такі сепаратисти і антиукраїнські діячі, як Василь Брезович, Ілдико Орос, Йосип Борто та ряд інших політиканів-провокаторів із КМКС вводять в оману широку українську громадкість, зокрема представників українських угорців на Закарпатті, урядові кола та громадян Угорщини та світову спільноту щодо мовного питання в Україні. І своїми антиукраїнськими діями виступають співучасниками гібрідної окупаційної війни московсько-путінського режиму проти України та роздмухують вогнище міжнаціонального протистояння на Закарпатті, про що свідчить наступний аналіз українського законодавства. Антиукраїнські заяви угорських політиків уряду Віктора Орбана, мадярських сепаратистів від КМКС на Закарпатті (що фінансуються Угорською державою), окремих доморощених горе-політиків на Закарпатті та окремих високо урядовців Закарпатської обласної державної адміністрації і Закарпатської обласної ради щодо нібито порушення мовних прав національних меншин в Україні, зокрема угорців на Закарпатті, є елеме

Z
Zoltan

https://www.facebook.com/kravcsenko.jurko/posts/10155763405962002

Д
Діпсі

Нам хоть давай гумонітарку хоть не давай, все одно влада розкраде...

Г
громадянин

До влади в Україні прийшла жидо-олігархічна банда на крові простих людей ще хуже Яника, яка і дальше бреше,краде і проводить геноцид народу України!!!

Ф
Фатів

Угорці не наівні а порядочні .

П
Правда

Наивни угорци.... Якраз таких любить незалежна...

М
Мукачівець

Молодці Мадяри . Жріть хохли , ви перші ричите шо Мадяри погані . Зато перші стоєте в очереді за шаров з Мадярщини.

Читайте також