Брустурянська кедровиця: Як відбувся унікальний фестиваль на Тячівщині (ФОТО)

16
0

На вихідних у високогірному селі Лопухів Тячівського району після річної перерви відбувся фестиваль "Брустурянська кедровиця", присвячений унікальному місцевому напою.

Традиційно свято, що проводиться всьоме, приурочили дню села, якому сьогодні виповнилося 699 років, розповідають журналісти УНН.

Кедровиця – це напій на основі кедрових шишок та горіхів. Готують кедровицю лише на Тячівщині адже в цьому районі росте найбільший в Україні кедровий гай.

Соціальний педагог Лопухівської ЗОШ Галина Косюк розповідає, хибною є думка, що кедровиця – це виключно алкогольний напій. Насправді, його цілющі властивості відомі далеко за межами Тячівщині. Кедровицею можна розтирати хворі суглоби, лікувати захворювання дихальних шляхів. У якості профілактичного засобу кедровицю у нас вживають по одній чайній ложці три рази на день. Що ж до приготування, то кедр заливають або солодким сиропом, або горілкою, й дають настоятися.

Цьогорічний фестиваль почався з дитячої ходи до головної сцени свята. Родзинкою свята стала нова локація фестивальної ватри, яку цього року вирішили запалити посеред річки Брустурянки. А ще місцеві мешканці відтворили давній промисел сплаву лісу та вантажів гірською річкою. Зі сцени ж гостей фестивалю вітали почесні гості – керівництво Закарпатської області, дипломати з Чехії, Словаччини, Угорщини.

А в Ужгороді розпочався ляльковий фестиваль Інтерлялька – 2017.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також