Букові праліси парку "Синевир" можуть включити до об'єктів спадщини ЮНЕСКО

15
0

Як стало відомо, масив букових пралісів Національного природного парку «Синевир» зареєстровано у Німеччині кандидатом на включення до списку природних об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо читачам, що у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесено 7 українських об’єктів, 6 з яких належать до культурного типу.

Єдиний вітчизняний об’єкт природного типу, який отримав авторитетне визнання у 2007 році, – «Букові праліси Карпат». До нього увійшли масиви пралісів Карпатського біосферного заповідника, Ужанського національного природного парку, а також Словаччини. Через чотири роки Комітет у справах всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розширив список об’єкту «Букові праліси Карпат», додавши ще й давні букові ліси Німеччини. Таким чином була сформована транснаціональна природоохоронна територія з 15 кластерів, яка охоплює природний ареал поширення бука лісового від Українських Карпат до берегів Балтії.

У той же час розпочалося активне дослідження природних лісів бука у  Національному природному парку «Синевир».

З метою визначення стану натуральності букових пралісів Національного природного парку «Синевир», встановлення синтаксономічного стану ключових ділянок  букових пралісів, на території парку протягом 2011-2014 років проведено ряд науково-дослідних експедицій, у ході яких зібрано великий обсяг матеріалів.

– Я щиро вдячний науковцям, які доклади чимало зусиль, щоб досліджувати праліси НПП «Синевир», – каже директор парку Микола Дербак.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також