Чехія приєдналася до міжнародної Коаліції дронів для України

58

Чехія офіційно долучилась до міжнародної Коаліції дронів та стала 16-тою країною, яка забезпечує Збройні сили України безпілотниками.

Як повідомило Міноборони Латвії, Чехія приєдналася після того, як її делегація підписала меморандум про взаєморозуміння під час 75-го ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні, що відбувся 11 липня. Тепер у коаліції, окрім Латвії, Британії та Чехії — Австралія, Данія, Франція, Естонія, Італія, Нова Зеландія, Канада, Литва, Нідерланди, Польща, Німеччина та Швеція. Чехія стала стала 16-м учасником.

Під час саміту НАТО у Вашингтоні країни-члени Коаліції дронів підписали меморандум про взаєморозуміння щодо координації співробітництва і розвитку безпілотних технологій в Україні. Це має також посилити обороноздатності членів Альянсу. У межах меморандуму союзники домовилися створити спільний фонд на €45 мільйонів і погодили плани поставок Україні одного мільйона FPV-дронів.

"Кожна країна – член коаліції може зробити значний внесок у зусилля України, а також підтримати розвиток своєї національної промисловості", – підкреслив міністр оборони Латвії Андрюс Спрудс.

Коаліція дронів для України стартувала 17 лютого 2024 року в межах роботи Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»). Співлідерами ініціативи виступили Латвія і Велика Британія. Завдання коаліції — забезпечення Збройних сил України безпілотними системами, допомога з виробництвом.


Коментарі

Читайте також