Через облаштування міст і сіл –

9
0

до облаштування держави

Відбулася виробнича нарада при голові Воловецької райради, яку очолює Олександр Биркович, з участю начальника обласного підприємства “Теплокомуненерго” О.Доценка, заступника начальника управління з питань житлово–комунального господарства ОДА М.Черенка та інших. На нараді йшлося про забезпечення життєдіяльності району, зокрема, про технічний та матеріальний стан обладнання районної котельні, перспективи модернізації та доцільність проведення автономного опалення в смт. Воловець.

Голова райради, звертаючись до присутніх, зазначив, що дане питання –важливе й актуальне для району. Адже це – вимога і часу, і тих завдань, що стоять перед органами місцевого самоврядування, які покликані дбати про добробут і розвиток своїх громад. Але, зауважив Олександр Биркович, перед тим, як приступити до його обговорення, ми повинні відвідати районну котельню, підготовлені площадки для встановлення комплексного автономного опалення в ЦРЛ і Воловецькій ЗОШ І–ІІІ ступенів, що й зробили.

Повернувшись у райраду, учасники наради, сповнені певних вражень, охоче ділилися думками. Експерт З. Сегедій зазначив, що питання доцільності переходу на автономне опалення потребує вивчення й приймати поспішні рішення не варто. Насамперед необхідні характеристики систем теплопостачання всіх будинків, і лише після того можна приймати рішення.

Воловецький селищний голова М. Яремчук відмітив, що, будучи селищним головою, він, звісно, відстоюватиме, насамперед, думку громади, яка відверто каже: підприємство “Закарпаттеплокомуненерго” не в повній мірі забезпечує селище теплом та гарячою водою і в цьому плані є багато скарг. Зокрема, багатоквартирні будинки по вул. Карпатській та Фабричній забезпечуються теплом погано. Тому й не дивно, що більшість мешканців цих будинків переходять на автономне опалення. Така ж картина і стосовно інших споживачів тепла, у т.ч. і в ЦРЛ та школі, а оплата за послуги у кілька разів дорожча, ніж при автономному опаленні. Відповідними повинні бути і дії влади в цьому плані. О.Доценко наголосив, що влада на місці повинна в цьому питанні остаточно визначитися, або працює котельня і проводиться її ремонт – заміна котлів, ремонт теплотрас ( для цього виділено 741 тис. грн., які на інші цілі спрямовувати не можна), або ні. . Якщо ж вирішили відмовитись від послуг районної котельні, то в має бути письмове підтвердження.

Необхідно також розробити концепцію теплопостачання, тобто техніко-економічне обгрунтування на перспективу та генплан з теплопостачання смт. Воловець, замовити проектно-кошторисну документацію на окрему котельню в районі вулиць Карпатської та Фабричної, вирішити проблему фінансування тощо. Досвід показує, що в окремих районах області це питання вирішено на користь районних центральних котелень. У даний час район боргує “Теплокомуненерго” більше 1млн. 300 тис.грн., в тому числі більше 300 тис. грн. – за опалювальний сезон 2006-2007 рр. Майстер райкотельні А. Мисар зауважив, що назріла необхідність у багатоквартирних будинках прочистити систему опалення й котельня буде постачати тепло й гарячу воду селищу. Водночас поділився своїм баченням і щодо ситуації на вул. Фабричній: тут, на його думку, необхідно або встановити локальну котельню, або перейти на автономне опалення.

Головний лікар Воловецької ЦРЛ В. Степанчук та директор Воловецької ЗОШ І–ІІІ ступенів М. Пацьо повідомили, що проектно-кошторисна документація на автономне опалення виготовлена й необхідно тільки винайти кошти. Є підтримка з боку губернатора краю Олега Гаваші. Тому слід сподіватися, що питання фінансування буде вирішено позитивно.

Заступник голови РДА Ю. Дробок підтримав бажання керівництва ЦРЛ та ЗОШ І-ІІІ ступенів перевести очолювані ними заклади на автономне опалення і спільно з ОДА райдержадміністрація вишуковуватиме кошти на ці цілі.

Голова постійної комісії райради з питань газифікації населених пунктів, транспорту, зв’язку, банківської діяльності та інвестицій, туризму і рекреації І. Шкірта вважає недоцільним будівництво автономних котелень у лікарні й школі, бо ці об’єкти знаходяться близько біля центральної котельні й нормально забезпечуються теплом, та й потрібно порахувати: скільки нових робочих треба прийняти для обслуговування автономних котелень. Словом, на його думку, дане питання слід спочатку вивчити, економічно обгрунтувати, а потім приймати рішення. Поспішність тут недоцільна.

Заступник голови райради В.Лакатош зазначив, що влада повинна насамперед думати про тих людей, які не в змозі встановити автономне опалення, бо не мають на це коштів. А встановлення опалення однієї квартири коштує біля 6-7 тис. грн. Тому, запропонував він, необхідно провести реконструкцію не тільки котельні, але й підвідних теплотрас, і, звичайно, проконтролювати використання коштів на ці роботи.

Голова райради О. Биркович, підсумовуючи нараду, сказав, що питання порушено, але не вирішено. Думки у колег розбігаються. Однозначно, що кошти в сумі 741 тис. грн. необхідно спрямувати на заміну котлів та ремонт теплотрас, що передбачено кошторисом. Зрозуміло також, що необхідно виготовляти проектно-кошторисну документацію на будівництво котельні в районі вулиць Фабричної та Карпатської. Я думаю, наголосив він, це питання зможе вирішити селищна рада. Необхідно також проектно-кошторисну документацію ЦРЛ та Воловецької ЗОШ І-ІІІ ступенів віддати на погодження в “Закарпаттеплокомуненерго”, провести ліцензування. Маємо бути впевнені: те, що плануємо зробити на перспективу буде краще, ніж те, що маємо зараз. У цьому плані ми повинні керуватись чинним законодавством щодо теплопостачання.

Учасники наради вирішили просити обласну державну адміністрацію перевірити економічну доцільність і ріст цін на теплопостачання для жителів Воловця при встановленні автономних котелень в ЦРЛ і ЗОШ І-ІІІ ст. До кінця поточного року розробити техніко-економічне обгрунтування та нову схему теплопостачання смт. Воловець. Виготовити проектно-кошторисну документацію на будівництво локальної котельні в районі вулиць Карпатська, Фабрична. Забезпечити до початку опалювального сезону промивку та належне обслуговування теплотрас (утеплення) у багатоповерхових будинках. Активізувати роботу управління праці та соціального захисту населення РДА з оформленню субсидій для жителів селища з тим, щоб забезпечити повний розрахунок за надані послуги щодо теплопостачання. Кошти в сумі 741 тис. грн. використати на заміну та встановлення трьох котлів італійського виробництва для центральної районної котельні, і домогтися максимального встановлення лічильників тепла на кожен багатоквартирний будинок.

Просити обласну державну адміністрацію при розподілі субвенцій з надання субсидій для погашення заборгованості з комунальних послуг та виділення коштів в сумі 260 тис. грн. для встановлення автономного опалення ЦРЛ та 300 тис. грн. для Воловецької ЗОШ І-ІІІ ст., повідомили з прес-служби Закарпатської облради.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також