Через Закарпаття пройде рекордний за кілометражем автопробіг

7
0

Всього за 10 днів, з 8 по 17 лютого, команда журналістів на Subaru Forester подолає рекордні 10 000 км по дорогах України.

Під час пробігу журналісти не тільки протестують авто, але й встановлять офіційний рекорд «Книги рекордів України» на найдовший автопробіг на автомобілі.

За 10 днів учасники пробігу відвідають 10 природних і архітектурних пам'яток, які увійшли до числа «Чудес України», серед них і Закарпатське озеро Синевір.

Розклад етапів:

Етап 1: Київ-Сімферополь - Севастополь - Київ

Херсонес (Севастополь): Місто Херсонес був заснований грецькими колоністами більше ніж 2500 років тому на південному заході Криму. Вигідне розташування міста зумовили його високу культурну й економічну роль в регіоні. Все складалося настільки вдало, що грецькі колоністи затрималися в Криму на 2000 років, переживши найкращі часи греків, стародавніх римлян і візантійців. В кінці XIV століття потужні міські стіни здригнулися під ударами орд кочівників, а його руїни поховала земля. Тільки в 1827 році на місці, де колись стояв красень-місто почалися розкопки, причому настільки масштабні, що принесли місту ще одну назву - «Руська Троя».
До наших днів дійшло чимало стародавніх споруд. Серед них еллінський театр, римська цитадель, середньовічний християнський храм, житлові квартали, гончарні майстерні ...

Мармурова печера: Плато Чатир-Даг є одним із символів Криму, видимих з самих різних точок південного узбережжя півострова. Саме по собі це місце гідно відвідування, однак головна родзинка прихована в надрах плато. Плато поцятковано численними карстовими постатями, так що тут більше 160 карстових печер, шахт, колодязів ... діамантом цієї корони є Мармурова Печера, відкрита в 1987 році. Вона входить до п'ятірки найкрасивіших обладнаних печер світу і з 1992 року входить до складу Міжнародної асоціації обладнаних печер (м. Генга, Італія).

Вхід в печеру знаходиться на висоті 920 м над рівнем моря. Складається вона з трьох частин: Головної галереї, Нижньої галереї і Тигрового ходу. Протяжність тільки розвіданих ходів становить 2050 м, глибина - 60 м. Протяжність екскурсійного маршруту - 1 км, при цьому в печері зберігається стала температура +9 градусів.

Етап 2: Київ - Чернівці - Донецьк - Київ

Фортеця «Хотин»: Фортеця, яка пережила століття і бачила під своїми мурами полчища воїнів Османської імперії, численні повстання, вояків Дмитра Вишневецького та Петра Дорошенка.

Розташований на важливих транспортних магістралях, місто Хотин завжди привертав увагу завойовників, так що будівля фортеці була вимушеною і вкрай необхідною.

Хотин - одне з найдревніших міст України, відсвяткував 1000-річчя. На початку XI століття київський князь Володимир Великий створив систему прикордонних укріплень, в число яких увійшов і Хотин.

Після моноголо-татарського завоювання Русі роль Хотина, як одного з найважливіших форпостів Галицько-Волинського князівства, значно зросла. Його укріплення охороняли важливу переправу на Дністрі і стримували напади степових кочівників.

Вигідне розташування міста також сприяло і розвитку ремесел, торгівлі, культури міста. У XIV столітті в Хотині було створено Хотинської Євангеліє. До XVIII-XIX століття фортеця втрачає своє першорядне оборонне значення, тим не менше, його кілька разів штурмують російські війська. Культурне і історичну спадщину Хотина важко переоцінити. З огляду на той факт, що фортеця чудово збереглася, гостям забезпечений цікавий екскурс в українську історію.

Кам'яні могили (Донецьк): Для того, щоб побачити унікальні степові рослини і один із самих великих виходів кристалічних порід на поверхню не обов'язково їхати в Альпи. Можна відправитися в Донецьку область, де розташований єдиний у своєму роді природний заповідник «Кам'яні могили».

«Зовсім недавно», 2 мільярди років тому тут був діючий вулкан. Сьогодні-це східне закінчення Українського кристалічного щита. Тут безліч оголень кристалічних порід - гнейсів, магматітов, гранітів, причому деякі скельні виступи мають вигляд куполоподібних пагорбів, які піднімаються на 324 м над рівнем моря. Вчені називають «Кам'яні могили» містом мертвих. Заповідник оперізують два кільця курганів діаметром 9 і 18 км. У них поховані знатні представники давніх племен. «Кам'яні могили» унікальний не лише в історичному, а й біологічному плані - тут можна знайти більш ніж 500 різновидів рослин, причому деякі з них зустрічаються ще тільки в двох місцях - Крим і Альпах. Два види трав абсолютно унікальні.

Етап 3: Київ - Кам'янець-Подільський - Одеса - Вилкове - Ізмаїл - Одеса - Київ

Кам'янець-Подільська фортеця: Кам'янець-Подільський - це не просто одна з найбільших фортець нашої країни, але й справжній куточок середньовіччя в сучасній Україні. Літописи говорять про те, що побудована вона була в 60-90 роках XIV століть литовським князем Корятовичем. Високий скелястий берег річки Смотрич, живописний краєвид, височенні вежі з таємничими написами на латині ...

Одним з унікальних інженерних споруд архітектурного заповідника є Замковий міст, який з'єднує Замковий комплекс із Старим містом. За однією з гіпотез міст побудували римляни в II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Як би там не було, нам дістався комплекс, який унікальним чином поєднує містобудівне, архітектурне, фортифікаційна та історична спадщина. До наших днів у фортеці збереглася система ходів і казематів. Велетенська вежа призначена для спостерігачів, причому з верхнього майданчика відкривається справді чудовий вигляд.

Дунайський заповідник, озеро Ялпуг: Дунайський заповідник - одне з наймолодших і цікавих природних утворень на Європейському континенті. Розташований заповідник у дельті Кілійського рукава Дунаю, там, де ця велична річка впадає в Чорне море, близько 200 років тому. Рельєф заповідника переважно рівнинний, але завдяки помірно-континентального клімату з відносно короткою зимою і жарким літом тут панує неймовірна різноманітність флори і фауни. 950 видів рослин, близько 500 різновидів тварин і 4 500 видів комах - цього більш ніж достатньо для будь-якого фаната живої природи! Є тут і справді унікальну і навіть у чомусь містичне місце «нульовий кілометр», місце, де Дунай впадає у Чорне море після більш ніж трьох тисяч кілометрів подорожі по континенту.

Неподалік від дельти Дунаю, відокремлене від нього озером Кугурлуй, розкинувся Ялпуг, найбільше природне озеро України. Його довжина - 39 км, ширина місцями доходить до 15. Найкрасивіші місця і близько 40 видів риби - що ще потрібно для приємного відпочинку?

Етап 4: Київ - Тернопіль - Почаїв - Львів - Синевир - Львів - Київ

Почаївська Лавра: Якщо вас запитають про одне з найкрасивіших, наповнених особливий дух куточків України, в числі перших сміливо називайте Почаєві з його давньою святинею Почаївської Лаври. Цей монастир розплоджу в 70-й км від Тернополя і 24-х від Кременця. Монастир розташований на rocky горі, яка підноситься над всією округою більш ніж на 75 метрів. Біля підніжжя розкинулося містечко Новий Почаїв.

Перші згадки про Лавру в історичній хроніці з'явилися на початку XIII століття, часи нашестя хана Батия на Русь. Саме після того, як орда розгромила Київ, деякі православні священики тікали на захід і оселилися в передмісті Почаївської гори. Засновником монастиря був преподобний Мефодій. Народні оповіді кажуть, що в 1240 році на Почаївській горі було Явище Божої Матері. На місці, де це сталося, Цариця Небесна залишила відбиток правої стопи. З цього місці почав бити цілюще джерело.

Сьогодні Почаївська Лавра - одне з місць масового паломництва християн, а також популярна туристична пам'ятка.

Озеро Синевір: Найживописнішим куточком Закарпаття справедливо вважається Міжгірщина, найціннішим і найважливішим скарбом якої є Синевирське озеро ( "Морське Око"). Розташоване воно на висоті 989 метрів над рівнем моря. Озеро Синевир утворилося в післяльодовиковий період, близько 10 тисяч років тому, в результаті перекриття річкової долини зсувами. У прозорій холодній воді добре почувається форель озерна, райдужна та струмкова. А навколо "Морського Ока" красуються стрункі ялини, вік яких сягає 140-160 років. Вода озера навіть улітку холодна - 10-19 градусів.

Озеро Синевир є однією з візитних карток Українських Карпат. Існує легенда, згідно з якою мальовниче озеро утворилося від потоку сліз графської доньки Синь, на тому місці, де її коханого, простого верховинського пастуха Вира, вбили кам'яною глибою за наказом підлого графа. За легендою Синь так гірко плакала, що затопила разом з собою всю долину, в якій сиділа. Так і з'явилося озеро Синевир.

Етап 5: Київ - Хмельницький - Запоріжжя - Київ

Заповідник Медобори: Якщо вам цікаво дізнатися, що являє собою бар'єрний риф Сарматського моря 25 мільйонів років тому, тоді вам обов'язково потрібно відвідати заповідник Медобори. У наш час залишки рифу є Товтри, тобто пагорби висотою до 400 метрів з частими виходами скельної породи. Територія заповідника поцяткована карстовими утвореннями, печерами, найбільш відомою з яких є Перлова печера.

Що стосується світу надземного, то 93% території заповідника вкрито лісами. До речі, саме тут розташована найсхідніша в Європі буковий гай.

Острів Хортиця: Хортиця - найбільший острів на Дніпрі, відомий багатою природою та численними археологічними знахідками часів скіфів і печенігів до часів козаків, які на початку XVI століття заснували козацьку республіку з центром на острові і назвали її Запоріжжям. Острів Хортиця і в даний час зберігає відгомін героїчного козацького минулого, а у краєзнавчому музеї зберігаються рідкісні скіфські та печенізькі артефакти. На острові знаходиться наново відбудована козацька Січ.

Хортиця - надзвичайно гарний і мальовничий острів. З обох сторін омивається широким і могутнім Дніпром, обнесений високими кам'яними скелями, піщаними берегами, вкритий зеленим лісом і прикрашений різнокольоровими квітами. Дивовижний краєвид та славна минувшина привертають увагу мандрівників з різних куточків України та світу.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також