Через заморозки Україна втратить чверть виноградників

8
0

За всіма виноградарськими регіонами України в цілому попередньо можна констатувати, що близько 25% виноградників мають ознаки термічного пошкодження. Про це повідомив директор Асоціації виноградарів і винарів України (АВВУ) Сергій Петренко, повідомляє офіційний сайт АВВУ.

"У зв'язку із нещодавніми заморозками в Україні агрономи виноградарських господарств дійсно повідомляють про випадки підмерзання виноградної лози. Постраждала Миколаївська область, частково Одеська, частково Херсонська і Закарпаття, а також південний захід Криму", - сказав Петренко.

Водночас він підкреслив, що у виноградної лози є колосальні резерви для самозбереження. "Дуже сприятливе літо і тепла осінь 2009 року дозволили накопичити достатньо цукру в лозі. А це повинно допомогти лозі вистояти в зимовий час", - завірив директор АВВУ.

Петренко також повідомив, що цього року урожай винограду буде гірше попереднього року. "Наскільки - все покажуть додаткові дослідження стану лози, оскільки об'єктивно і точно сказати зараз поки не можна", - уточнив він.

Виноградарі Одеської, Миколаївської, Херсонської областей повідомляють, що найбільше постраждали морозонестійкі європейські сорти (наприклад, шардоне). Краще переносять низькі температури каберне, нормально - аліготе, ізабелла.

"Враховуючи, що в 2009 році ми спостерігали різке збільшення експорту - в 3,5 разу - до Росії, а також є потенційна можливість подальшого збільшення виробництва на внутрішньому ринку за умови збереження сприятливого поля державного регулювання, можна припустити, що Україна відчуватиме дефіцит виноматеріалів", - відзначив директор АВВУ.

"Враховуючи, що, наприклад, в Молдавії таких сильних заморозків не було, ми припускаємо, що можливий пресинг з боку імпортерів, зокрема молдавських", - сказав він.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також