Чеський парламент продовжив тимчасовий захист українцям до березня 2025 року

6
0

1 грудня Нижня палата парламенту Чехії прийняла рішення схвалити продовження тимчасового захисту для біженців з України до кінця березня 2025 року. Інформацію про це повідомляє Радіо Прага.

Законопроєкт під назвою "lex Ukraine six" був прийнятий чеським парламентом, і тепер він буде переданий на розгляд Сенату. Після цього очікується, що документ підпише президент країни.

Основною метою законопроєкту є створення механізму для продовження захисту біженців до кінця березня 2025 року. Це рішення відповідає загальноєвропейським стандартам, на які чеська правова система реагує.

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан заявив під час пленарного засідання, що законопроєкт обмежує час перебування біженців у безкоштовному тимчасовому житлі. Також внесені зміни до порядку депортації осіб, які мають тимчасовий захист.

Тимчасовий захист надає українським біженцям можливість скористатися державним медичним страхуванням, здобути освіту та працевлаштування. Згідно з новим законопроєктом, для продовження захисту українцям потрібно буде зареєструватися електронно до 15 березня 2024 року та відвідати МВС для отримання візової наклейки, яка підтверджує їх статус тимчасового захисту.

Слід зазначити, що подібне рішення було прийняте й у Німеччині, де тимчасовий захист для українських біженців продовжено до 4 березня 2025 року. За даними ООН, в Європі зареєстровано 5,9 млн українських біженців. Водночас деякі країни планують скорочувати допомогу для біженців, посилюючи умови надання соціальних виплат та мотивуючи їх влаштовуватися на роботу.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також