Чому горять Закарпатські храми ?..

7
0

Культові заклади, в основному, горять під час великих релігійних свят

Незабаром Великдень. У храмах будуть проводитися численні богослужіння, адже кожний порядний християнин у ці дні навідається до церкви. На жаль, такі світлі дні у протипожежному плані не завжди закінчуються святковим настроєм.

Так, за останні п’ятнадцять років в Україні вогнем знищено понад сімдесят церков. На жаль, моніторинг попередніх років не дає підстав для оптимізму: якщо у 2005 році в державі згоріло 19 храмів, то минулоріч – вже 29. До слова, мовою тієї ж статистики в основному культові заклади горять під час великих релігійних свят. І Закарпаття тут не виняток.

Тільки за останні два роки на території Закарпатської області вогонь пошкодив три культові споруди та допоміжну будівлю церковної фари. І мова тут іде не лише про безпеку церковного майна, номінальна вартість якого обчислюється чималими сумами, але не слід забувати й про вартість історичну, адже багато закарпатських храмів є пам’ятками архітектури. Варто пригадати, коли кілька років тому в с. Нересниця Тячівського району через просту людську безпечність і недбалість вогонь повністю знищив Михайлівську церкву – унікальну дерев’яну будівлю, збудовану ще на початку ХІХ століття

- У загальному, стан дотримання законодавства з питань пожежної безпеки культових споруд краю викликає серйозне занепокоєння, - наголошує заступник начальника ГУ МНС України в Закарпатській області з питань наглядово-профілактичної діяльності Юрій Лебедєв.

Цьому підтвердження й результати перевірок храмів, що проводяться органами Державного пожежного нагляду. Основні причини пожеж пов’язані з порушенням правил пожежної безпеки. Передусім – правил експлуатації електромереж. Приміром, монтаж та експлуатація тимчасових електромереж досить поширені недоліки на релігійних об’єктах.

Багато церков та молитовних будинків не забезпечені достатньою кількістю первинних засобів пожежегасіння (насамперед вогнегасниками) або ж наявні вже технічно застаріли, чи іноземного виробництва, які не пройшли сертифікацію в Україні.

Й надалі залишається відкритою проблема забезпечення об`єктів релігійного культу автоматичними системами оповіщення про пожежу та їх обслуговування, що дозволяє вчасно виявити стихію, а значить і ліквідувати з найменшими втратами для релігійної громади.

На жаль, в переважній більшості усунення недоліків священики ставлять на останній план, однак мало хто з них розуміє, що такі зволікання можуть призвести до непередбачуваних наслідків, адже дані споруди відносяться до категорії об’єктів з масовим перебуванням людей. Таким чином може статися непоправне…

До слова, горять храми і через просту безпечність прихожан. Коли прийдеш до церкви, то часто можна бачити як щойно погашені свічки, іноді ще з тліючим гнітом, складають до картонного ящика... А іконостаси оздоблені модерновими гірляндами? Десь перетреться провід, далі коротке замкнення і церква палахкотить... Повідомили з ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також