Чопські митники вилучили ікону ХІХ століття (ФОТО)

16
0

Чопські митники у пункті пропуску «Ужгород» попередили незаконне ввезення до України старовинної ікони, датовану ще ХІХ століттям.

«Святого Архістратика Міхаїла» намагався перевезти громадянин Словаччини в обхід митного законодавства в автомобілі «Шкода Октавія». Під час проходження перевірки, 35-річний чоловік обрав спрощений вид контролю, що свідчило про правомірні його наміри перетнути українсько-словацький кордон. Але це не дає підстав уникнути митного огляду автомобіля, під час якого і було виявлено на задньому сидінні старовинну дерев’яну  ікону, розміром 107x52x3,5 невідомого автора.

За висновками експерта, ікона представляє культурну та антикварну цінність і є взірцем канонічного іконопису Росії середини ХІХ ст. (дошка, левкас, тиснення, темпера, сусальне золото). Ікона зображує святого Архістратика Міхаїла на повний зріст, анфас, в правій руці тримає меч. Краї ікони оздоблені тисненням у вигляді геометричного орнаменту.

Як пояснив іноземець, раритетну ікону придбав на Кошицькому ринку (Словаччина) за кілька сотень доларів і віз до Ужгорода для власних цілей, без будь-яких дозвільних документів.

На підставі статті 471 Митного кодексу України складено протокол про порушення вітчизняного законодавства. Святий Міхаїл наразі оберігатиме митний склад до рішення Феміди.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також