Чопські підлітки вкрали від сусіда авто, щоб покататися

4
0

Крадіжки автотранспорту були справжнім лихом для Закарпаття ще кілька років тому. Нові автомобілі крали задля одержання викупу, а старі розбирали на запчастини.

Відколи закарпатська міліція знешкодила кілька груп автозлодіїв, серйозні крадіжки машин в краї припинилися. Чого варта лише закарпатсько-тернопільсько-хмельницька банда, члени якої крали іномарки десятками по всій Україні та за кордоном! В Ужгороді торік затримали злодіїв-«гастролерів», які обкрадали дорогі іномарки за допомогою спеціального сканера, що блокував сигналізацію. Серйозного автозлодія, який був у розшуку кілька років, затримали й на Свалявщині.

Нині машини якщо і крадуть, то не нові іномарки, а старенькі «Жигулі». Та й то більше «по-п’яні»: напився і взяв покататися або доїхати додому. Нерідко такі злочини скоюють неповнолітні. Хоча, звісно, це аж ніяк не звільняє їх від кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, що ст. 289 Кримінального кодексу передбачає за незаконне заволодіння транспортним засобом покарання на строк від 3 до 5 років тюрми, а за повторне або вчинене злочинною групою -- від 5 до 10.

За інформацією ВДАІ УМВС, торік на Закарпатті сталося 51 незаконне заволодіння транспортними засобами, з яких 30 уже розкрито. Вже в цьому році маємо вісім таких злочинів, з яких три доведені до логічного завершення.

Ось -- зовсім свіжий злочин з цієї серії. Ужгородець припаркував на ніч у дворі перед будинком за місцем проживання свій ВАЗ-2106, а зранку машини на місці не виявив. Чоловік звернувся із заявою в міліцію. Невдовзі працівники карного розшуку спільно з «даішниками» знайшли вкрадену «шістку» в полі між селами Холмці і Руські Комарівці. А невдовзі розшуковики встановили особи крадіїв. За скоєння цього злочину затримали двох хлопців віком 15 та 17 років. Вони зізналися в скоєному.

На Мукачівщині в селі Нове Давидково міліціонери знайшли на березі Латориці інший поцуплений автомобіль -- ВАЗ-21099, що належить жителю іншого села цього ж району. Авто у нього викрали серед білого дня. Знайдена машина мала кілька пошкоджень. Ключі від авто лежали під водійським сидінням. Особу викрадача вже встановили, це молодий житель одного з сіл Мукачівщини, якого тепер розшукують.

У Чопі викрали серед ночі стару «Тойоту», що належить місцевій жительці. Документи на машину знаходилися в салоні. Невдовзі зниклого «японця» знайшли в одному із сіл Мукачівського району. За скоєння крадіжки міліціонери затримали 27-річного жителя Чопа Миколу. Але крав він, як виявилося, не сам: разом з ним були ще троє молодих приятелів. З’ясувалося: ця четвірка причетна до скоєння інших угонів. Зокрема, вони мали намір викрасти в Чопі ще два автомобілі, але не змогли завести двигун авто.

-- Лідер цієї групи – 27-річний житель Чопа Микола і раніше потрапляв у наше поле зору, -- каже начальник Чопського відділення міліції підполковник Василь Кепич. – Цей молодик, хильнувши зайвого, полюбляє битися, чіпляється до громадян. Притягався до адмінвідповідальності за пияцтво у громадських місцях. На сьогодні у суді розглядаються дві кримінальні справи щодо нього за хуліганство. Ще одна справа – за збут наркотиків розглядається у суді й стосовно другого учасника цієї злочинної групи – 22-річного Василя, жителя Ужгородщини. Інші учасники цієї групи -- рідні брати Іван та Олександр віком 25 і 22 роки, жителі Чопа. Один з них – військовослужбовець контрактної служби. Усі вони затримані, перевіряється їхня причетність до скоєння інших злочинів.

Як з’ясувалося, молодики весь вечір пиячили, а далі вирішили покататися з вітерцем. У згаданого Миколи виникла ідея викрасти «Тойоту» свого сусіда по будинку, оскільки дві «сімки», які вони пробували угнати перед тим, не заводилися. Цілу ніч компанія каталася на краденій «Тойоті», а коли закінчився бензин, кинули її на Мукачівщині.

А от 23-річний мукачівець злукавив, заявивши в міліцію про те, що з-під кафе в місті угнали автомобіль ВАЗ-21099, яким він керує за дорученням. На території кількох сусідніх районів було введено в дію оперативний план «Перехоплення». Невдовзі машину знайшли в тому ж Мукачеві, але на іншій вулиці. Вона була зачинена, однак пошкоджена: мала побитий капот та праве крило. Транспортний засіб доставили на штрафний майданчик. А далі знайшовся свідок, який розповів, як усе було насправді. З його слів, вони їхали удвох із власником на цій «99-ці», але далі машина чомусь зламалася (судячи з пошкоджень, на ній могли скоїти ДТП). Спершу чоловіки намагалися завести двигун, а далі заявник залишив її на вулиці міста, а сам поїхав на таксі пиячити в кафе... Вочевидь, чоловік, розбивши чуже авто, намагався уникнути відповідальності, отож і придумав версію про викрадення машини. Але потрапив у ще більшу халепу, адже за завідомо неправдиве повідомлення про скоєння злочину передбачено кримінальну відповідальність...

Із заявою про крадіжку автомобіля у Виноградівський райвідділ міліції звернувся також місцевий житель. За його словами, вночі хтось забрав його мікроавтобус «Пежо». У салоні машини були документи на будинок. Ця інформація тепер перевіряється, іномарку розшукує міліція.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також